Ostatnio jest dużo wekowania, więc uznałam, że pomocna będzie krótka instrukcja jak przygotować słoiki do przetworów. Wygotowywanie w garnku słoików w ilości jedynie 3-4 sztuk naraz jest ponad moją cierpliwość, dlatego gdyby nie ta droga na skróty, pewnie wcale nie zabierałabym się za robienie przetworów. Z drugiej strony trzeba naczynia pozbawić mikroorganizmów, bo inaczej długo nam nie postoją, dlatego zdradzam Wamuproszczoną wersję, którą sama stosuję. Uproszczoną, ale skuteczną, bo żaden słoik mi się jeszcze nie zepsuł, a niektóre potrafię otwierać nawet po kilku sezonach.

Jak przygotować słoiki do przetworów

  1. Nastaw piekarnik na 140 stopni.
  2. Słoiki wstaw do zlewu i umyj gąbką i płynem do naczyń w gorącej wodzie.
  3. Wyłóż je na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
  4. Po tym czasie wyciągnij i odstaw do ostudzenia – będą suche i czyściutkie!
  5. Nakrętki, podobnie jak słoiki, umyj w gorącej wodzie z płynem do naczyń. Ważne, aby zakrętki nie były zardzewiałe (bo przetwory będą się psuły), ani wykrzywione (bo słoiki się dobrze nie zawekują).
  6. Wrzuć wszystkie do garnka z wodą i gotuj przez 10 minut (nakrętek mieści się w garnku bardzo dużo, więc wszystkie można wygotować za jednym razem).
  7. Odstaw do ocieknięcia, a następnie wytrzyj do sucha.
  8. Nalej gorącą zawartość, zakręć i odstaw dnem do góry do wystygnięcia. Wyjątkiem są śliwki w occie, których nie wekuję, ale o tym jest bezpośrednio w przepisie.

To jest aż takie proste. ?