Kulinaria

Zupa z czarnej soczewicy

6 września 2015

Lubicie obiady, które w niewiele ponad godziny są gotowe, a przy tym brudzą minimalną ilość naczyń? Ja też! 😀 Ostatnio kupiłam czarną soczewicę i kierując się tymi właśnie tymi zasadami zrobiłam obłędną zupę. Chłopakom aż się uszy trzęsły.

Zupa z czarnej soczewicy

  • 150-170 g czarnej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki
  • 2 cukinie pół litra słonego bulionu
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • pęczek kolendry

Soczewicę wypłukać, zalać niewielką ilością wody i nastawić do gotowania na około 15 minut. W tym czasie drobno siekamy cebulę i nastawiamy na patelni do zeszklenia, na koniec dorzucamy wyciśnięty czosnek. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę i podduszamy przez około 5 minut. Dodajemy odcedzoną fasolę, zalewamy bulionem i całość gotujemy jeszcze jakieś 5-10 minut. Na koniec dodajemy puszkę mleka kokosowego, całość mieszamy, rozlewamy na talerze, które od serca posypujemy posiekaną kolendrą. Jest pychota 🙂

PS. Jeśli nie macie czarnej soczewicy to można podmienić ją zieloną (czerwona za bardzo się rozpada) lub fasolą mung.

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!