Kulinaria

Zupa marchewkowa, która stawia na nogi

14 kwietnia 2015

Bardzo złudną pogodę mamy – niby ciepło, a jednak nie do końca. Do tej pory skutecznie udawało nam się bronić przed napierającym zewsząd wrogiem i przez całą zimę żadne z nas nie przywlokło do domu choróbska – choć w szkole Juniora i biurze M szła prawdziwa meksykańska fala. Dlatego jak tylko poczuliśmy wewnętrzną słabość powstała zupa marchewkowa, która stawia na nogi (a na dodatek jest obłędnie pyszna i szybka w przygotowaniu).

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 6 marchewek
  • 2 papryki
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 opakowanie tofu
  • 1/2 pęczka pietruszki lub kolendry

Marchewki obieramy, kroimy na 2-3cm kawałki, z papryki wyjmujemy gniazdo nasienne i kroimy w grubą kostkę. Gotujemy w bulionie przez 20 minut, blendujemy. Dodajemy mleczko kokosowe (jak nie macie to trudno, ale z nim jest o wiele smaczniej), wyciśnięty czosnek, kurkumę i curry, ponownie blendujemy. Tofu kroimy w drobną kostkę (żeby było łatwo jeść), a papryczkę  i natkę drobno siekamy. Rozdzielamy na talerze, zalewamy zupą, delektujemy się i zapominamy o przeziębieniu.

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!