Kulinaria

Zupa krem z białych warzyw

12 stycznia 2017

Przeżywam ostatnio kryzys kulinarny. Tęsknię za świeżymi warzywami i kolorowymi owocami. Poddałam się w kuchni jakiejś monotonii, z której ostatnio wyrwał mnie niedostatek. Koniec tygodnia, a w domu został tylko kalafior, kilka ziemniaków, włoszczyzna, dwóch wygłodniałych młodzieńców i ja. A jeść trzeba.

Okazało się, że pomimo mojej wątpliwej miłości do kalafiora, którą do tej pory udało mi się przełamać jedynie tym przepisem wyszło niesamowicie dobrze. I było mlaskanie i prośby o dokładki. Czyli właśnie tak jak ma być

Zupa krem z białych warzyw

  • 1 kalafior
  • 4 pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 1 duuuża cebula lub 2 średnie
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 1,2 – 1,5 l bulionu
  • 1 łyżka soli
  • spora szczypta pieprzu białego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • ¼ łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 łyżki śmietany – opcjonalnie
  • pęczek natki pietruszki
  • garść nasion słonecznika

Cebulę obierz i posiekaj, nastaw, żeby się poddusiła na oleju, nie przysmażaj. W tym czasie oddziel różyczki od kalafiora, a pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój na grubą kostkę. Na sam koniec duszenia cebuli dodaj wyciśnięty czosnek, po czym dodaj kalafior, pietruszkę i ziemniaki. Zalej bulionem tak, żeby lekko zakrył warzywa w środku. Posól całość, jeśli bulion nie był słony i dodaj przyprawy – pieprz biały, ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk. Nastaw do gotowania na 20 minut.

Kiedy warzywa będą już ugotowane wyjmij ziele angielskie i liść laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem. Dla dodatkowego smaku i zabielenia można dodać trochę śmietany.

Zupę krem z białych warzyw podawaj z drobno posiekaną natką pietruszki i prażonymi ziarnami słonecznika.

Smacznego!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!

  • Narobiło mi się zaległości 🙂 a tutaj zupa. Dobra i biała 🙂 podoba mi się, choć kalafiora nie lubię zbytnio, ale taka biała wyglada fajnie. I tak sobie myślę, że to połączenie z pietruszką jest dobre. I jeszcze dość minimalistyczna … 😀 pomimo wielu przypraw. Zrobimy więc!

    • Jej, muszę przyznać, że zupa jest biezla i naprawdę warta wypróbowania. 😛