Kulinaria

Zielona pasta z ciecierzycy

22 lipca 2015

Zielone, znaczy dobre – w kuchni ta zasada często się sprawdza. Widzieliście już kilka wersji moich past kanapkowych (z suszonymi pomidorami i z papryką i soczewicą), dziś pora na właśnie zieloną wersję. Białko – jest, żelazo – jest, witamina c, żeby zwiększyć jego wchłanianie – jest. To kto chętny?

Zielona pasta z ciecierzycy

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 gałązki bazylii
  • sok z połowy cytryny
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • około pół szklanki wody z gotowania ciecierzycy

Ciecierzycę zalać trzema szklankami wody i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować z dodatkiem soli. Odcedzić, ale nie wylewać wody z gotowania. Zmiksować ciecierzycę na gładką masę, dodając oliwę, sok z cytryny i po trochę wody z gotowania. Wody musi być wystarczająco dużo, żeby całość ładnie wymieszała, ale konsystencja nie może być za rzadka. Pietruszkę i bazylię wstępnie trochę posiekać, zmiksować całość ponownie. A potem na kanapkę z pomidorem i kiełkami.

Mnia.

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!