Kulinaria

Zapiekanka warzywno-makaronowa

23 stycznia 2017

To przepis z cyklu „jak wcisnąć dzieciom porcję warzyw”. I choć moje dzieciaki akurat nie plują na widok brokuła to jednak nie każda formą podania są zachwycone. Szczególnie zimową porą, kiedy surowe warzywa są trochę drętwe i bez smaku. Dlatego powstała zapiekanka warzywno-makaronowa, która z jednej strony upchana jest tym co wartościowe, a z drugiej realizuje potrzebę mamusi na zimowe milion kalorii. I wszyscy szczęśliwi 😀 Ot, taka codzienny smaczny obiad.

Zapiekanka warzywno-makaronowa

  • 500 g makaronu (typu rurki lub świderki)
  • 2 średnie cukinie
  • 2 duże cebule
  • 2 papryki
  • 2 duże marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • 400 g sera żółtego w kostce
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka curry
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

W osolonej wodzie gotuj makaron przez 7 minut (krócej niż na opakowaniu, ponieważ dojdzie w trakcie pieczenia). Cukinie zetrzyj na grubych oczkach i podduś na patelni tak, żeby odparować wodę, odstaw do miski. Jeśli wydzieli się jeszcze woda odcedź ją na sitku. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Marchewkę poszatkuj lub także zetrzyj na grubych oczkach. Paprykę posiekaj w cienkie paski.

Kiedy makaron się ugotuje odcedź go i polej odrobiną oleju, przemieszaj, żeby się nie skleił. Kiedy cukinia i cebula będą już podduszone wymieszaj wszystkie warzywa z makaronem. Ser zetrzyj i dodaj do mieszanki jego połowę, a także posiekany koperek. Mieszankę przełóż na blachę lub do osobnych ośmiu foremek do zapiekania. W osobnej misce wymieszaj jajka, śmietankę i przyprawy. Zalej makaron, a góry posyp resztą sera.

Zapiekaj w 180 stopniach przez 20 minut. Ot, zapiekanka warzywno-makaronowa gotowa. Możecie jeść, tylko uważajcie, żeby się nie poparzyć 😉

 

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!