Kulinaria

Wegańskie gofry

13 sierpnia 2015

Przyszedł czas na wegańską wersję tego klasyka. Gofrów nie mogło zabraknąć ani na blogu, ani w mojej kuchni, bo po prostu wszyscy je uwielbiamy. Na dodatek ostatnio na zakupach w ręce wpadła mi gofrownica, w której można wyczarować zwierzaki, więc już nie było wymówki, że nie mam w czym (poprzednia gofrownica zmarła śmiercią naturalną). Przedstawiam Wam zatem moje wegańskie gofry.

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g „zdrowszej” mąki tj. żytnia czy owsiana
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 banany
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 50 ml wody (zwykle używam gazowanej)
  • 75 ml oleju (u mnie zwykle rzepakowy lub słonecznikowy)
  • sok z połowy cytryny
  • 1 laska wanilii

Mąki i sodę przesiać do dużej miski, banany zmiksować na mus. Laskę wanilii przeciąć na pół i wybrać z niej nasiona przejeżdżając wzdłuż przeciętej strony ostrzem. Wszystkie składniki dodać do miski i mikserem ręcznym połączyć w dosyć lejące ciasto (powinno być gęstsze od ciasta naleśnikowego, ale swobodnie rozlewać się w formie). Gofrować na mocno rumiany kolor, a wcinać polane syropem klonowym i oczywiście owocami 🙂 W wersji zimowej proponuję domowe konfitury wiśniowe lub malinowe.

Smakowitości!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!