Kulinaria

Wegański jogurt owocowy, czyli śniadanie mistrzów

3 czerwca 2015

Wszelkiego rodzaju koktajle są świetnym sposobem na szybkie śniadanie, łatwo przemycić w przyjemny sposób wszystko, co wartościowe. Tym tropem też szłam, ale o jeden krok dalej, bo dodatkowo uzyskałam konsystencję, której mi brakowało – konsystencję gęstego jogurtu.

 

Wegański jogurt owocowy (porcja dla dwóch osób)

  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 banany
  • 120 g borówek
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 6 dużych łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru

 

Najpierw trzeba zmielić siemię lniane. Ja całość robiłam w Thermomixie, jeśli dysponujecie tylko blenderem do koktajli to musicie siemię zmielić osobno. Do zmielonego siemienia dodałam banany pokrojone na kawałki i borówki, zmiksowałam. Całość zalałam mlekiem roślinnym i jeszcze raz całość wymieszałam na najwyższych obrotach przez około 10 sekund. Teraz trzeba „jogurt” przelać do miseczek i odstawić na chwilę, żeby uzyskał właściwą konsystencję, a w tym czasie zająć się płatkami owsianymi. Wrzucamy je na suchą patelnię i prażymy kilka minut, dodajemy olej, cukier i prażymy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając i uważając, żeby uzyskały ładny złoty kolor, ale się nie przypaliły. Owocowy „jogurt” zdążył już zgęstnieć, więc teraz można zabierać się za zajadanie. Przygotowanie trwa maksymalnie 15 minut. Dla jednych dużo, dla drugich mało, ale według mnie tyle naprawdę warto poświęcić na śniadanie tak pełne wartości odżywczych – to śniadanie mistrzów, czyli piękny start w nowy dzień!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!

  • monika

    super 🙂 ja robię z mąką kokosową zamiast lnu, spróbuję Twojej wersji!

    • domologia

      Cześć Monika! Niedawno kupiłam mąkę kokosową to też chętnie wypróbuję. A akurat ta wersja w siemieniem jest dla mnie fajna bo Junior inaczej nie za bardzo chce je jeść. Nawet ostatnio jak dodałam do chłodnika z botwinki to sama nie dałam rady, bo nie jestem fanką tego gluta. A tu jakoś zarówno w konsystencję, jak i smak się wkomponował 🙂

  • Kinga

    Hej Aniu, a czy masz może jakiś przepis na samorobny jogurt wege?

    • domologia

      Jeśli pytasz o taki nieowocowy, tzw. „naturalny” to jeszcze takiego nie wypraktykowałam. Przyznam, że zamiennik gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany też mi się marzy. Czasem korzystałam z gotowców, ale że są z soi to musiałam na jakiś czas zrezygnować. Jeśli ktoś ma jakąś koncepcję to chętnie w moim laboratorium kulinarnym wypróbuję. A zobaczymy, może któregoś dnia pod prysznicem olśni mnie jak to zrobić 😀

  • Nie jesten weganką, ale uważam, że wegańskie przepisy są kopalnią zdrowia! Swoją drogą jak najbardziej można poświęcić 15 minut na przygotowanie dobrego śniadania. Tym bardziej będzie smakowało!

    • domologia

      Wspaniałe podejście! Bo przecież kuchnia wegańska to głównie owoce i warzywa, a te powinni jeść wszyscy 🙂 Dania wegańskie nie tylko dla wegan.