Kulinaria

Wegański jogurt owocowy, czyli śniadanie mistrzów

3 czerwca 2015

Wszelkiego rodzaju koktajle są świetnym sposobem na szybkie śniadanie, łatwo przemycić w przyjemny sposób wszystko, co wartościowe. Tym tropem też szłam, ale o jeden krok dalej, bo dodatkowo uzyskałam konsystencję, której mi brakowało – konsystencję gęstego jogurtu.

 

Wegański jogurt owocowy (porcja dla dwóch osób)

  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 banany
  • 120 g borówek
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 6 dużych łyżek płatków owsianych
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru

 

Najpierw trzeba zmielić siemię lniane. Ja całość robiłam w Thermomixie, jeśli dysponujecie tylko blenderem do koktajli to musicie siemię zmielić osobno. Do zmielonego siemienia dodałam banany pokrojone na kawałki i borówki, zmiksowałam. Całość zalałam mlekiem roślinnym i jeszcze raz całość wymieszałam na najwyższych obrotach przez około 10 sekund. Teraz trzeba „jogurt” przelać do miseczek i odstawić na chwilę, żeby uzyskał właściwą konsystencję, a w tym czasie zająć się płatkami owsianymi. Wrzucamy je na suchą patelnię i prażymy kilka minut, dodajemy olej, cukier i prażymy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając i uważając, żeby uzyskały ładny złoty kolor, ale się nie przypaliły. Owocowy „jogurt” zdążył już zgęstnieć, więc teraz można zabierać się za zajadanie. Przygotowanie trwa maksymalnie 15 minut. Dla jednych dużo, dla drugich mało, ale według mnie tyle naprawdę warto poświęcić na śniadanie tak pełne wartości odżywczych – to śniadanie mistrzów, czyli piękny start w nowy dzień!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!