Kulinaria

Wegańska sałatka „śledziowa” z burakami

24 maja 2015

Inspiracja na tę sałatkę została zaczerpnięta z jednego z e-booków serii „Dobre Decyzje” publikowanej przez Otwarte Klatki, choć oczywiście została przeze mnie przerobiona na kształt sałatki, którą jadało się u mnie w domu. Wykorzystanie płatów nori daje ciekawy „morski” posmak, choć tak naprawdę ważniejsze tu dla mnie jest przemycenie w atrakcyjnej formie wodorostów, które same w sobie smakiem nie grzeszą. Za to wartości odżywczych mają w bród, jak doczytałam m.in. tak trudną do zapewnienia w diecie wegańskiej witaminę B12.

Wegańska sałatka „śledziowa” z burakami:

  • 4 duże buraki
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 250 g fasoli (to jedna puszka lub 110 g suchej fasoli przed ugotowaniem)
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 płaty nori
  • 4 łyżki majonezu wegańskiego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • pieprz do smaku

Buraki i ziemniaki obrać i ugotować tak, by były miękkie, ale nie rozpadały się. Fasolę z puszki odsączyć, z zalewy zrobić majonez. Ugotowane ziemniaki i buraki, ogórki kiszone i cebule drobno posiekać, czosnek wycisnąć, płaty nori porwać na małe kawałki. Wszystko wymieszać w dużej misce, doprawić solą, pieprzem i estragonem. Ja przełożyłam sałatkę do dużego pudełka spożywczego i zajadałam ze smakiem na śniadanie i kolację przez 3 kilka dni. Wam także życzę smacznego!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!