Kulinaria

Warzywne roladki z bakłażana i kaszy

20 kwietnia 2016

Drodzy Domownicy, zanim pojawią się warzywne roladki z bakłażana i kaszy chciałam podziękować Wam za tak serdeczne przyjęcie mojego pierwszego w historii filmiku. Jeżeli kiedykolwiek występowaliście przed szerszym gronem lub publikowaliście coś swojego, to pewnie znacie ten stres. Już po tym pierwszym filmie wiele się nauczyłam, myślę, że dziesiąty będzie już całkiem całkiem, dwudziesty spoko, a trzydziesty to już może nawet niezły 🙂 Jeszcze raz dziękuję za wsparcie i biorę się do roboty.

A tu tymczasem drogą fejsbukowego głosowania na stół wjeżdżają obiecane roladki. Codziennie staję na głowie, żeby wymyślić dzieciakom nowe sposoby podawania warzyw. Nie wiem, czy Wasze klony też tak mają, ale moi bardzo szybko się nudzą. Być może po mamusi mają podniebienie jak francuskie pieski, czy inne diabelstwo, ale coś, czym jeszcze jednego dnia się zajadają, drugiego snia ląduje na podłodze (w przypadku Dzidka) lub jest pedantycznie odsunięte na skraj talerza (u Filipa). A biednej matce nie pozostaje nic innego, niż stawać na uszach i w pocie czoła obmyślać kolejne sposoby przemycania warzyw. Oto mój sposób numer #4 097

Warzywne roladki z bakłażana i kaszy (4 porcje)

  • 2 bakłażany
  • 1 torebka (100 g) kaszy jaglanej
  • 2 duże cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • 500 ml pomidorów w kartonie lub puszce
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 ml wody

Domologia Stosowana - Warzywne roladki z bakłażana i kaszy_1

Na początku przygotuj bakłażan. Umyj go i potnij wzdłuż na jak najcieńsze plastry – 1-2 mm. Obsyp solą z obydwu stron i odstaw na pół godziny, żeby się spocił (uwielbiam to określenie). To pozwoli pozbyć się goryczki. Nastaw kaszę do ugotowania w lekko osolonej wodzie. Drobno posiekaj cebulę – połowę wrzuć na patelnię (do nadzienia), połowę do garnka (do sosu). Marchew obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Patelnię z cebulą nastaw na średni ogień, chcemy, żeby się zeszkliła, nie usmażyła, kiedy będzie już prawie gotowa dodaj startą marchew i duś jeszcze przez około 2 minuty. Zdejmij z ognia, wymieszaj z ugotowaną kaszą i drobniutko posiekaną natką pietruszki – nadzienie jest gotowe. Teraz pora na sos. Cebulę w garnku także nastaw do zeszklenia, na sam koniec dodaj wyciśnięty czosnek. Zalej pomidorami i mlekiem, dodaj do nich paprykę, oregano, sól i cukier. Całość zagotuj. W szklance rozmieszaj łyżkę mąki ziemniaczanej z wodą i dodaj do sosu. Doprowadź ponownie do wrzenia, żeby zgęstniało i zdejmij z ognia. Teraz wracamy do bakłażana. Odsącz papierowym ręcznikiem wodę, która się wydzieliła  i każdy plaster upiecz na patelni grillowej z kilkoma kroplami oleju. Długość pieczenia zależy od grubości plastrów – kilka minut z każdej strony. Mają zmięknąć, ale nie spalić się. Na każdy plaster nakładaj płaską warstwę nadzienia i zawijaj roladki. Ponieważ danie robi się etapami może się zdarzyć, że część składników zdąży wystygnąć. Dlatego danie warto podawać w małych foremkach do zapiekania, w których na warstwie sosu układamy roladki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 120 stopni na 5-10 minut. Dzięki temu wszyscy w jednym czasie dostaną gorące, parujące jeszcze danie.

U mnie warzywne roladki z bakłażana i kaszy zrobiły furorę. Znowu mam pewniaka. Przynajmniej na jakiś czas 😉

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!