Kulinaria

Warzywa w aromatycznym cieście z ciecierzycy

25 października 2015

Na co dzień staram się unikać smażonych potraw, ale i nam zdarza się od czasu do czasu zaszaleć. Postanowiłam więc utopić warzywa w egzotycznie przyprawionej mieszance ciecierzycowej i orkiszowej mąki.

Warzywa w aromatycznym cieście z ciecierzycy

  • 150 g mąki z ciecierzycy
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 300 ml wody
  • 2 jajka eko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu

 

  • 1 mały brokuł
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża marchewki
  • kilka pieczarek
  • (opcjonalnie kalafior, lub drobno pokrojone: dynia, bataty lub pietruszka)

 

  • olej do smażenia

W dużej misce wymieszać mąki i zmiksować z dodatkiem wody oraz wszystkich przypraw. Odstawić na 10-15 minut. W tym czasie rozdzielić brokuł na różyczki, a cukinię, marchew i pieczarki pokroić na drobniejsze kawałki – plastry lub półtalarki. Wrzucić kawałki warzyw do miski i każdy kawałek dokładnie obtoczyć ciastem. Wrzucać na głęboki tłuszcz i smażyć na słoty kolor. Po odsączeniu odłożyć na chwilę na ręcznik papierowy. Jeść, póki gorące, najlepiej z aromatycznym chutney – u mnie na zdjęciu chutney z czarnego bzu, ale różwnie dobrze może być z mango lub choćby z jabłek.

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!