Kulinaria

Tort czekoladowo-bezowy

2 kwietnia 2017

Od wielu lat na urodziny przygotowuję Filipowi tort dekorowany lukrem plastycznym przygotowany według jego projektu. Przerabialiśmy już chatkę baby jagi, piracką skrzynię skarbów, C3PO. W tym roku zamówienie było zgoła inne. Filip przejrzał wszystkie moje książki kucharskie i wybrał ten oto tort czekoladowo-bezowy. A że matka dziecka słucha to zabrała się do pieczenia.

genache

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dzień przed robieniem tortu trzeba zacząć przygotowywać genache. Przygotuj ką piel wodną, czyli postaw miskę lub garnek nad gotującą się wodą. Naczynie nie powinno być zamoczone. Wlej do niego śmietankę, ekstrakt waniliowy i dodaj czekoladę połamaną w kostki. Mieszaj aż do rozpuszczenia czekolady, a następnie odstaw do schłodzenia a całą noc. Następnego dnia ubij mikserem do uzyskania kremowej konsystencji.

biszkopt

  • 350 g gorzkiej czekolady
  • 300 g mąki
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 90 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki oleju

Nastaw piekarnik na 180 stopni, tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw, żeby wystygła. Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce utrzyj masło z cukrem, a następnie dodawaj po jednym jajku. Kiedy jajka po kolei zostaną wmieszane, dosypuj po łyżce mąki na zmianę dolewając mleka i oleju. Na koniec wmieszaj roztopioną czekoladę. Przełóż ciasto do tortownicy i piecz 50. Po tym czasie sprawdź drewnianym patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Jeśli po wyciągnięciu będzie suchy to oznacza, że biszkopt jest gotowy, jeśli jest oblepiony ciastem to należy wsadzić go do piekarnika na kolejnych 10 minut. Po upieczeniu wyciągnij blachę z piekarnika i odstaw do wystygnięcia. Biszkopt przekrój na 3 równe placki. Najlepiej naciąć go po krawędzi nożem, a następnie podążając a nacięciem przeciągnąć grubą nitką.

beza

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do przygotowania bezy potrzebny będzie piekarnik nagrzany do 150 stopni. Jeśli najpierw siedział w nim biszkopt to przewietrz go przez chwilę. Dwie duże płaskie blachy (te z piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia. Na środku każdej z nich narysuj kółko o średnicy 24 cm, najlepiej wziąć tortownicę, w której był pieczony biszkopt. Białka ubij na sztywno. Następnie dosypuj po łyżce cukru, aż do wmiksowania całości. Na koniec dodaj skrobię, ocet i ekstrakt. Ubitą masę przedziel na pół i umieść na blachach zgodnie z zaznaczonym wcześniej kształtem. Najłatwiej ładne kółko uformować za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki. Piecz około godziny, a następnie wyjmij z piekarnika, żeby ostygła.

Tort czekoladowo-bezowy

dodatki

  • 150 ml soku malinowego
  • mały słoiczek dżemu porzeczkowego
  • truskawki
  • maliny
  • borówki

Teraz pora tort złożyć w całość. Zaczynamy od dolnej warstwy biszkoptu, który trzeba nasączyć sokiem owocowym. Jeśli tort nie jest podawany dzieciom można zrobić to z użyciem alkoholu, np. nalewki. Następnie rozsmaruj kilka łyżek genache i przykryj jednym plackiem bezy. Posmaruj ją kremem czekoladowym, a następnie ponownie połóż biszkopt. Tak przekładaj warstwy do samej góry, pamiętając, żeby za każdym razem nasączyć biszkopt oraz żeby jedną warstwę genache zastąpić dżemem porzeczkowym (lub innym lekko kwaskowatym). Górę udekoruj owocami. Przed podaniem warto schłodzić tort w lodówce.

U nas tort zrobił furrorę i mam teraz społeczne ciśnienie, żeby taki sam, tylko już bez okazji przygotować na jedno ze spotkań naszych dzieciaków ED. Chyba poczekam z tym aż będą już nasze krajowe owoce.

Pierwotny (choć trochę zmieniony przeze mnie) przepis pochodzi z książki „Złota księga czekolady” wydawnictwa Olesiejuk.

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!