Kulinaria

Tarta z jarmużem i fetą

26 czerwca 2017

Są takie przepisy, które są ze mną od początku mojego życia kulinarnego i potrawy, których zapach wielokrotnie rozchodził się po naszym domu. Do takich należy tarta ze szpinakiem, która świetnie nadaje się zarówno jako danie obiadowe, jak i do zabrania na zimno do pracy lub na piknik. Ostatnio Marek przywiózł ze wsi słuszną porcję jarmużu, który trzeba było sprawnie przerobić, nim się zepsuje i tak powstała nowa tarta z jarmużem, gdzie podstawowy przepis ze szpinakiem jest tylko inspiracją.

Tarta z jarmużem i fetą

Praca jest tu podzielona na dwa etapy – ciasto oraz nadzienie. Przyda Ci się klasyczna forma na tartę o średnicy 24-25 cm. I w sumie nigdy o tym nie pisałam, ale jak czasami obserwuję mojego męża w kuchni to myślę sobie, że taki disclaimer powinien znajdować się na początku każdego przepisu – przed rozpoczęciem pracy najpierw zapoznaj się z całą treścią 😉

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • około 400 ml lodowatej wody

Szklankę z wodą wstaw do zamrażalnika, by jak najszybciej się schłodziła, a piekarnik nastaw do nagrzania na 200 stopni. Mąkę i sól przesiej do dużej miski. Masło pokrój na małe kawałki i zacznij siekać z mąką. Łącz w ten sposób mąkę i masło aż mieszanka przybierze postać kruszonki. Dodaj schłodzoną wodę, wymieszaj a ciastem i szybko wyrób na stolnicy. Wodę dodawaj po trochę, żeby uzyskać właściwą konsystencję. Powinno nie być suche, ale też nie lepiące. Uformuj kulę i wstaw w przykrytej misce do lodówki na 20-30 minut. W tym czasie zacznij przygotowywać nadzienie.

Po odpowiednim czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę. Uwaga, czasami zdarza się, że ciasto bardzo si schłodziło i zaczyna być twarde (jest to też kwestia ilości dodanej wody). Wtedy korzystam ze sposobu mojej mamy i ścieram ciasto na tarce, rozsypuję po formie i dociskam palcami.

Tak wyłożone ciasto nakłuj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na górę coś do obciążenia (np. groch czy fasolę) i wstaw do piekarnika na 7 minut. Po tym czasie wyjmij, odsyp obciążenie, zdejmij papier i wstaw do piekarnika na kolejne 7 minut.

Nadzienie

  • pół kilograma jarmużu
  • 200 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 rozmącone jajka
  • 50 g startego parmezanu
  • pęczek posiekanego koperku
  • łyżeczka soli
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz

Cebulę drobno posiekaj i posiekaj i podduś na oleju, na koniec dodaj wyciśnięty czosnek. Jarmuż umyj i dodaj do cebuli, podduś go aż straci wodę, ale nie pozwól mu stracić koloru. Zredukuj wodę,a w razie potrzeby na koniec lekko odciśnij. Gdy jarmuż trochę ostygnie przesiekaj go trochę.

W dużej misce wymieszaj rozbełtane jajka z pokruszoną fetą, dodaj parmezan, przyprawy, przełóż jarmuż i dobrze wymieszaj. Całość przełóż do formy i piecz w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 25-30 minut. Po tym czasie góra powinna zrobić się na piękny złoty kolor.

Pin it!

Tarta z jarmużem i fetą jest gotowa, jednak odczekaj chwilę, aż przestygnie i środek się zetnie. Wtedy łatwiej będzie ją kroić na porcje.

Smacznego!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!