Kulinaria

Słodko – pikantna zupa dyniowa

4 września 2016

Sezon na te okrągłe smakowitości już w pełni. Ci, którzy śledzą mojego facebooka pewnie widzieli zdjęcie cudów, jakiechłopaki przywieźli ze swojego ostatniego wypadu na wieś i były wśród nich 4 przepiękne dynie Hokkaido. W związku z tym, że niedawno robiłam im już moją klasyczną zupę dyniową, tym razem postanowiłam podkręcić przepis, z którego korzystam od kilku lat i dodać mu kopa. Wyszło trochę słodkawo, trochę ostro, ogólnie bardzo aromatycznie.

Słodko – pikantna zupa dyniowa

  • 1 mała dynia (najlepiej Hokkaido)
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ziemniaki
  • 500-600 ml bulionu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 drobno posiekana papryczka chilli
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • pół żyłeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • pół puszki mleczka kokosowego
  • 150 g (1 opakowanie) płatków migdałowych
  • 1 pęczek kolendry
  • olej

Słodko ostra zupa dyniowa (2)

Dynię, cebulę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do dużego garnka i z podduś przez kilka minut na niewielkiej ilości oleju. Zalej bulionem, posól, jeśli bulion nie był słony i gotuj do miękkości około 15-20 minut. W tym czasie posiekaj drobno papryczkę, zetrzyj na tarce imbir i wyciśnij czosnek. Przygotuj też płatki migdałowe podprażając je lekko na suchej patelni – uważaj, żeby nie przypalić. Kiedy składniki w garnku już zmiękną dosyp curry, kurkumę i słodką paprykę w proszku, dodaj papryczkę chilli, imbir i czosnek oraz mleczko kokosowe. Zmiksuj na gładki krem. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw. Jeśli jesteś fanem bardzo ostrych dań, to może uznasz za słuszne dodać jeszcze pieprz cayenne. Gorącą i parującą jeszcze zupę podawaj z posiekaną kolendrą i prażonymi płatkami migdałowymi.

Mniam. A jaki jest Twój sposób na zupę dyniową?

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!