Kulinaria

Ryżowa sałatka warzywna z brukselką

4 listopada 2015

Zwykle to ja jestem odpowiedzialna za zaspokajanie potrzeb kulinarnych mojej rodziny. Rzadko bywa, kiedy prym w kuchni oddaję komuś innemu i tym milej mi jest, kiedy ktoś w tym względzie zadba o mnie. Bardzo doceniam każdą taką inicjatywę, a jeśli ktoś jeszcze zaskoczy mnie pysznym wegańskim daniem, tym bardziej jestem szczęśliwa. Dlatego, Elu, ściskam Cię i dziękuję za to, że przy okazji naszej ostatniej wizyty czekała na nas ta fantastyczna ryżowa sałatka warzywna z brukselką.

2 woreczki ryżu pełnoziarnistego

250 g brukselki

250 g mrożonego groszku zielonego (lub ewentualnie z puszki)

250 g pieczarek

1 papryka

2 cebule

1 marchewka

1 ząbek czosnku

pęczek świeżej kolendry

Ryż, brukselkę i groszek ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki obrać i pokroić w plastry, paprykę posiekać w paski, cebulę w drobną kostkę, a marchew zetrzeć na grubych oczkach i wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju. Dusić 5-8 minut, po czym dodać wyciśnięty czosnek oraz wcześniej ugotowaną brukselkę i groszek. Wszystko dusić razem prze kolejnych kilka minut. Razem z ryżem wymieszać w dużej misce, dodać świeżo posiekanej kolendry, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą i zajadać.

Ściskam.

Domologia stosowana zdrowe jedzenie blog kulinarny blog lifestyle

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!