Kulinaria

Racuchy marchewkowe (wegańskie, bezglutenowe)

24 kwietnia 2015

Dziś będzie krótko, bo i przepis krótki. Jeśli najdzie Was nieodparta ochota na coś słodkiego – nieważne czy na śniadanie, obiad, czy kolację, to chwytajcie za miskę i tarkę i zróbcie racuchy marchewkowe (wegańskie, bezglutenowe). Przyznaję się, zjadłam wczoraj cały talerz… M drugi, a Junior trzeci 🙂

 

  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 150 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 400 – 500 ml mleka roślinnego (+ ewentualnie 100 ml wody)
  • 2 banany
  • 2 marchewki

 

Na początek zalać łyżkę siemienia lnianego trzema łyżkami gorącej wody i ostawić na kilka minut. Wszystkie suche składniki (mąki, cukier puder, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika) wymieszać w dużej misce. Dodawać po trochę mleka, żeby uzyskać lejące się, ale nadal gęste ciasto. Ja użyłam mleka migdałowego, które jest gęste, więc musiałam dolać dodatkowo jeszcze trochę wody. W przypadku mleka rzadkiego, np. ryżowego, starczy około 400 ml, dlatego dolewajcie mleka po trochę i sprawdzajcie konsystencję. Ciasto powinno być o wiele bardziej zwarte, niż naleśnikowe, ale przelewać się przez trzepaczkę. Banany rozgnieść widelcem na papkę, marchewki zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystko wymieszać i smażyć, nakładając na patelnię porcje ciasta (1 racuch = 1 łyżka ciasta). Smacznego!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!