Kulinaria

Jak przygotować słoiki do przetworów

24 sierpnia 2016

Ostatnio jest dużo wekowania, więc uznałam, że pomocna będzie krótka instrukcja jak przygotować słoiki do przetworów. Wygotowywanie w garnku słoików w ilości jedynie 3-4 sztuk naraz jest ponad moją cierpliwość, dlatego gdyby nie ta droga na skróty, pewnie wcale nie zabierałabym się za robienie przetworów. Z drugiej strony trzeba naczynia pozbawić mikroorganizmów, bo inaczej długo nam nie postoją, dlatego zdradzam Wam uproszczoną wersję, którą sama stosuję. Uproszczoną, ale skuteczną, bo żaden słoik mi się jeszcze nie zepsuł, a niektóre potrafię otwierać nawet po kilku sezonach.

Jak przygotować słoiki do przetworów

  1. Nastaw piekarnik na 140 stopni.
  2. Słoiki wstaw do zlewu i umyj gąbką i płynem do naczyń w gorącej wodzie.
  3. Wyłóż je na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
  4. Po tym czasie wyciągnij i odstaw do ostudzenia – będą suche i czyściutkie!
  5. Nakrętki, podobnie jak słoiki, umyj w gorącej wodzie z płynem do naczyń. Ważne, aby zakrętki nie były zardzewiałe (bo przetwory będą się psuły), ani wykrzywione (bo słoiki się dobrze nie zawekują).
  6. Wrzuć wszystkie do garnka z wodą i gotuj przez 10 minut (nakrętek mieści się w garnku bardzo dużo, więc wszystkie można wygotować za jednym razem).
  7. Odstaw do ocieknięcia, a następnie wytrzyj do sucha.
  8. Nalej gorącą zawartość, zakręć i odstaw dnem do góry do wystygnięcia. Wyjątkiem są śliwki w occie, których nie wekuję, ale o tym jest bezpośrednio w przepisie.

To jest aż takie proste. 🙂

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!