Kulinaria

Przekąski w meksykańskim stylu

2 października 2016

Uwielbiamy tego typu jedzenie – proste w przygotowaniu, a jednocześnie pełne kolorów, aromatów i tekstur. Do tego typu przekąsek w meksykańskim stylu wracamy zaskakująco często – nie tylko kiedy zapraszamy znajomych, ale także w rodzinne wieczory weekendowe.

Przekąski w meksykańskim stylu

  1. Quesadilla z pieczarkami
  2. Guacamole
  3. Salsa pomidorowa
  4. Pasta z czerwonej fasoli
  5. Margherita truskawkowa
  6. Nachos
  7. Śmietana 18%

Quesadillla z pieczarkami

  • 6 płatów tortilli
  • 500 g pieczarek
  • 400 g sera żółtego w kostce
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 pęczek kolendry

Pieczarki obierz i podsmaż na odrobinie oleju. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dymkę i kolendrę drobno posiekaj. Składniki podziel na 6 części, żeby w każdej porcji było ich mniej więcej tyle samo i układaj na połowie płata w następującej kolejności – dymka, pieczarki, ser, kolendra. Następnie zagnij pustą część, i połóż złożony na pół placek na patelni grillowej. Podpiekaj bez dodatku tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony, dociskając lekko szpatułką od góry, żeby roztopiony ser dobrze skleił tortillę. Uważaj, żeby nie spalić.

Quesadillę można też przygotować w piekarniku. Wtedy dzielisz składniki na 3, a nie 6 porcji i wykładasz je nie na połowie placka, a na całym. Całość przykrywasz drugim. Wsadzasz do piekarnika nagrzanego do około 160 stopni na 5-10 minut. Kiedy ser się roztopi wyjmij blachę i przygnieć górę szpatułką.

przekaski-w-meksykanskim-stylu-1

Guacamole

  • 2 dojrzałe awokado
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sok 1 cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli

Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, czosnek wyciśnij. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wybierz miąższ. Wszystkie składniki możesz wymieszać widelcem w misce (jeśli masz idealnie dojrzałe awokado), ja zwykle całość miksuję w Thermomixie.

Salsa pomidorowa

  • 3 duże dojrzałe pomidory malinowe
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • pół pęczka kolendry

Pomidory sparz, przekrój na 4, wybierz gniazda nasienne, a miąższ pokrój w bardzo drobną kostkę (będzie to możliwe jedynie z dobrej jakości, mięsistymi pomidorami). Podobnie drobno posiekaj cebulę, a czosnek wyciśnij, dodaj oliwę, sól i kolendrę. Odstaw na pół godziny – salsa puści wodę, którą warto odlać przed podaniem.

przekaski-w-meksykanskim-stylu-2

Pasta z czerwonej fasoli

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

Cebulę posiekaj, a czosnek wyciśnij. Wszystkie składniki umieść w garnku i podduś przez kilka minut, następnie zmiksuj na gładką masę.

przekaski-w-meksykanskim-stylu-3

Margherita truskawkowa (2 szklanki)

  • 300 g mrożonych truskawek
  • 100 g lodu
  • 100 ml tequili
  • 30 ml likieru pomarańczowego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru

Wszystkie składniki wsadź do blendera o dużej mocy (taki, który może kruszyć lód) i dokładnie zmiksuj.

 

Jeśli spodziewasz się gości i chcesz im podać przekąski w meksykańskim stylu, przygotuj wcześniej wszystkie sosy – spokojnie mogą poczekać trochę w lodówce. Miej też naszykowane quesadille – ponadziewane, gotowe do wyłożenia na patelnię. Ich pieczenie zajmuje potem niewiele czasu, więc możesz to zrobić już przy gościach. Z przyczyn oczywistych margaritę przygotuj w ostatniej chwili przed podaniem.

Smacznego!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!