Kulinaria

Placki brokułowo-cukiniowe

27 marca 2017

Wspominałam już wielokrotnie, że ziemniaczana ze mnie dziewczyna. Placki mogłabym jeść co kilka dni i za każdym razem jem je z taką samą radością. I to pora na ALE. Ale nie samymi ziemniakami człowiek żyje, dlatego ciągle odkrywam, jak na formę placków przerobić inne warzywa (np. kotlety z pieczarkami i ciecierzycą), a do tego, żeby uniknąć smażenia. Często te, które dobrze wychodzą na patelni całkiem nie sprawdzają się w piekarniku, dlatego opracowałam te placki brokułowo-cukiniowe. Są pięknie zielone, soczyste w środku i nie wymagają smażenia na tłuszczu.

Placki brokułowo-cukiniowe

  • jedna średnia cukinia
  • jeden brokuł
  • 500 g pieczarek
  • 1 opakowanie sera feta
  • 2 jajka
  • około 10 łyżek zmielonych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pół łyżeczki białego pieprzu
  • olej

Sos czosnkowy:

  • małe opakowanie jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka koperku

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach i odstaw na sitku, żeby odciekł z niej nadmiar wody. Jeśli jest bardzo wodnista to można lekko docisnąć, chociaż nie chodzi o to, by była całkowicie sucha. Pieczarki obierz i drobniutko posiekaj, a następnie podduś na oleju. Brokuł rozdziel na duże różyczki i podgotuj przez 5 minut, a po przestudzeniu na tyle, by dało się go utrzymać bardzo drobno potnij. Fetę pokrój na małą kostkę. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj, dodaj jajka, a następnie dosyp zmielonych płatków owsianych, żeby zagęścić. Ile? To zależy od tego, jak ile wilgoci jest w masie. Nie powinna stać tam woda, wtedy 8-10 łyżek zmielonych płatków wystarczy. Dodawaj po trochę i mieszaj, kiedy wszystko przyjmie formę lepiącej się lekko masy to znaczy, że wystarczy.

Teraz pieczenie. Blachy (przydadzą się dwie, żeby upiec całą porcję za jednym razem) wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj masę łyżką tworząc placki o średnicy około 6-7 cm. Na jednej blasze zmieści się 12 sztuk. Włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut, następnie wyciągnij, ostrożnie obróć i wstaw na kolejnych 15 minut. Są dosyć delikatne, ale naprawdę da się bez uszczerbku przewrócić.

To tyle. Opcjonalnie można podać je z sosem czosnkowym, czyli po prostu gęstym jogurtem wymieszanym z wyciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem, ale i bez tego są smaczne. Aha, Placki brokułowo-cukiniowe na patelnie nie za bardzo się nadają. Na szczęście są pyszne bez smażenia! Świetnie będą pasowały z pieczonymi… ziemniakami (dobra, jestem jednak ziemniaczana 😉 ).

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!

  • Bardzo lubię placki cukiniowe, choć z brokułem jestem generalnie na bakier może się skuszę jednak, bo podoba mi się przepis 🙂 mniam mniam 🙂 a czemu nie na patelnię? Rozpływają się Aniu?

    • Tak, testowalam i rozwalają się. Pewnie trzeba by było bardziej zagęścić. No, ale takie było ich zalożenie, że mają być do piekarnika i do tego faktycznie są super 🙂