Kulinaria

Pierogi ruskie bez sera (wegańskie)

16 kwietnia 2015

Ostatnio przyjaciółka poprosiła mnie o przepis na pierogi ruskie bez sera/ dla jej syna, który jest alergikiem i ma wykluczone z diet produkty mleczne. Nie chciałam zastosować najbardziej oczywistego w tym wypadku tofu i jakiś czas zastanawiałam się czego użyć zamiast sera. Padło na kaszę jaglaną, która lekką grudkowatością idealnie symuluje ser, natomiast dodatek soku z cytryny nadaje charakterystycznej kwaśności. Wierzcie lub nie, ale to nadzienie jest tak bliskie oryginału, że wielu nie zorientowałoby się, gdyby zamiast tradycyjnych „ruskich”, dostali pod nos miskę ich wegańskiej wersji. Właśnie, wegańskiej, bo w zasadzie opartej jedynie o produkty roślinne. Ciasto można oczywiście zrobić tradycyjne lub skorzystać z opcji bezglutenowej zamieszczonej przy wpisie na pierogi szpinakowe.

 

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 650 g ziemniaków
  • sok z połowy cytryny
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz

 

Kaszę jaglaną zalewamy wodą w proporcji 1:3 i gotujemy około 30 minut na bardzo małym ogniu (trzeba kontrolować ilość wody, żeby się nie przypaliła, gdyby za dużo odparowało to po trochę dolewać). Na koniec na 5 minut odstawić, żeby wchłonęła resztę wody. Powinna wyjść z tego dosyć gęsta papka. Ziemniaki (ich ilość podałam oczywiście orientacyjnie, bo jak moja babcia mawiała „z tego się nie strzela”) w międzyczasie ugotować i rozgnieść, a cebule drobno posiekać i zeszklić. Całość połączyć, dodać połowę cebuli, sok z cytryny, sól i pieprz. Gotowe, zagniecione pierogi gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z pozostałą cebulą. Nadzienia wychodzi trochę więcej niż ciasta… bo człowiek nie może powstrzymać się od podjadania w trakcie lepienia pierogów 🙂 Smacznego!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!