Kulinaria

Pasta z soczewicy z pieczoną papryką

17 czerwca 2015

Ten wpis jest odpowiedzią na bardzo często zadawane pytanie – co wege-ludzie jedzą na kanapce. Sama początkowo miałam ten problem, dlatego zaczęłam kombinować ze wszelkiego rodzaju pasztetami i pastami do pieczywa. Oto jedna z nich – pasta z soczewicy z pieczoną papryką.

 

  • 230 g czerwonej soczewicy (+ ziele angielskie i liść laurowy)
  • 2 czerwone papryki
  • 3 marchewki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka soli

 

Soczewicę zalać gorącą wodą (2:1) i tylko ugotować z dodatkiem kilku listków laurowych i ziaren ziela angielskiego do miękkości. Właściwie to najlepiej rozgotować (około 30-40 minut), pilnować, żeby się nie przypaliło, w razie potrzeby dolewać wody. Odstawić garnek z ognia, odkryć i zostawić do odparowania. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, paprykę w całości wstawić na 20 minut. Po wyjęciu odczekać chwilę, żeby dało się jej dotknąć i zdjąć skórę, powinna ładnie odchodzić, wyciąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w grubą kostkę. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, poddusić na patelni. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Wszystkie przygotowane składniki wrzucić do Thermomixa lub robota kuchennego razem z przyprawami i zmiksować na gładką masę. Można to też zrobić blenderem ręcznym, będzie trochę dłużej trwało, wtedy lepiej blendować porcjami.

Jak dla mnie najlepiej pasuje na domowych chlebie orkiszowym, z liściem sałaty i plastrem ogórka kiszonego 🙂

Smacznego!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!