Kulinaria

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

28 czerwca 2015

Strączkami moja dieta stoi. Przyznam, że dopiero na diecie wegańskiej odkryłam ich piękno, wcześniej traktowałam je jak dopust Boży. Czasem myślę, że wkrótce zacznę robić lody z fasoli, ale zanim to nastąpi to zapraszam Was na bardzo przyjemne połączenie, które na kanapce z pomidorem i kiełkami sprawdza się znakomicie. Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

  • 220 g ciecierzycy (1 puszka lub 110 g suchej ciecierzycy przed ugotowaniem)
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 10 gałązek świeżego oregano
  • 20 ml oliwy z oliwek

Jeśli korzystasz z suchej ciecierzycy to ok 110 g zalej na noc szklanką wody, następnego dnia ugotuj. Odsączoną, czy to z wody po gotowaniu, czy to z zalewy, ciecierzycę zblenduj na gładką masę wraz z suszonymi pomidorami, listkami oderwanymi z gałązek oregano i oliwą z oliwek (tę ewentualnie można zastąpić olejem z zalewy pomidorów).

Ja robię taką pastę raz w tygodniu i codziennie po trochę zajadamy. Nie trzeba dosalać, pomidory suszone robią swoje. Pachnąca i aromatyczna, a do tego pełna wartości.

Smacznego!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!