Kulinaria

Pasta kanapkowa z ciecierzycy i cebuli

10 października 2016

Pasta kanapkowa niejedno ma imię, choć moje zwykle zaczynają się od słowa ciecierzyca 😀 Do moich ulubionych należą pasty na bazie pomidorów suszonych oraz na bazie natki pietruszki. Tym razem w roli głównej zeszklona cebula. I jest naprawdę dobrze!

Pasta kanapkowa z ciecierzycy i cebuli

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy (ok 560 g po ugotowaniu)
  • 3 spore cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy
  • około 100 ml wody z gotowania ciecierzycy

Ciecierzycę namocz na dobę i następnego dnia ugotuj przez 30 minut w dobrze osolonej wodzie. 3 duże cebulę posiekaj w grubą kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu. Zeszklona cebula pozostaje jasna i staje się lekko przezroczysta. Możesz to uzyskać nastawiając patelnię najpierw na duży „ogień”, a kiedy zacznie skwierczeć zmniejszyć znacznie temperaturę i dusić w ten sposób nawet 10 minut – aż zmięknie i uzyska lekko prześwitującą teksturę. Na ostatnią minutę dodaj na patelnię wyciśnięty czosnek.

Kiedy ciecierzyca będzie ugotowana, a cebula zeszklona całość przełóż do blendera, ja używam Thermomixa, ale jeśli nie masz wystarczająco silnej maszyny, możesz to także zrobić blenderem ręcznym. Dodaj słuszną łyżkę musztardy, gałkę muszkatołową, pieprz i oliwę i zacznij miksować. W Thermomixie na obrotach 6 trwało to minutę.

Żeby pasta kanapkowa miała właściwą konsystencję trzeba będzie dodać trochę wody z gotowania. Dolewaj ją w małych ilościach, żeby za bardzo nie rozwodnić pasty. Na koniec posmakuj i w razie potrzeby dosól.Poeksperymentuj z różnymi musztardami i wybierz tę, która najlepiej w Twoim odczuciu się komponuje – ja wybrałam bazyliową. Przed podaniem wystaw pastę z lodówki – lepiej smakuje w temperaturze pokojowej, niż schłodzona.

Smacznego!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!