Kulinaria

Orzeźwiający sorbet wieloowocowy

2 sierpnia 2015

Nadchodzą upały, więc mam dla Was coś, co natychmiast przyniesie ulgę – sorbet wieloowocowy. Jest pysznie!

Orzeźwiający sorbet wieloowocowy

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 dojrzałe kiwi
  • 120 g pięknych truskawek (garść)
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotować owoce i rozłożyć do trzech misek. Z mango powykrawać kostki miąższu, a z pozostałości przylegające do pestki wycisnąć do miski, kiwi obrać i pokroić w kostkę, truskawki przekroić na pół lub 4, jeśli są większe. Z cytryny wycisnąć sok, połowę wlać do mango, a po ¼ do kiwi i truskawek. Do każdej miski dodać łyżkę cukru pudru i osobno zmiksować blenderem ręcznym. Dla zdrowia cukier można oczywiście pominąć, dla smaku się przydaje, ponieważ schłodzone rzeczy mają trochę przytępiony smak – muszą być bardziej wyraziste, stąd cytryna i cukier. Na koniec wlewamy po łyżeczce musu do foremek, aby utworzył się ładny marmurkowy efekt i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki. Żeby wyjąć każdą foremkę należy zamoczyć we wrzątku na około 5 sekund. Porcja starcza na 8 foremek.

U nas sprawdzają się doskonale. Zwykle w lodówce mam kilka gotowych do zjedzenia 🙂 Spróbuj też sorbetu bananowego!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!