Kulinaria

Najpyszniejsze ciastka owsiane

2 marca 2016

Oj, będzie dziś na bogato. Ciastka te są z nami od lat i były jednym z pierwszych przepisów zapisanych w kajecie kulinarnym. Do rodziny przyniosła je moja ciocia Krysia, a ja wprowadziłam tylko kosmetyczne zmiany – zamieniłam masło na olej kokosowy i dodałam rodzynki. Poza tym przepis na najpyszniejsze ciastka owsiane pozostaje niezmieniony od lat. Co lepsze, są całkiem proste i szybkie w przygotowaniu. I wiecie co, zastanawiałam się nawet, czy Wam go podać, bo do tej pory był moją słodką tajemnicą i tajną bronią w walce ze złowrogim światem, ale stwierdziłam, że strasznie Was lubię i poznanie ich po prostu Was uszczęśliwi 😀

Najpyszniejsze ciastka owsiane (18 – 20 szt.)

  • 200 g płatków owsianych
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki oleju kokosowego (lub masła)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 jajka
  • 100 g mielonych orzechów lub migdałów
  • garść rodzynek

Domologia Stosowana - najpyszniejsze ciastka owsiane

Nastaw piekarnik do nagrzewania na 180 stopni. Na patelni rozpuść połowę oleju kokosowego, wsyp płatki owsiane i wymieszaj, żeby otoczyły się w oleju, dodaj połowę cukru. Trzymaj na średnim ogniu i co chwilę mieszaj – cukier ma się skarmelizować, ale trzeba uważać, żeby płatki się nie przypaliły. Kiedy będą pięknie złociste zdejmij je z ognia i odstaw do wystudzenia. W tym czasie w misce utrzyj resztę oleju kokosowego, cukier, miód i ekstrakt waniliowy. Wmiksuj jajka, a na koniec dodaj mielone orzechy. Wystudzone płatki owsiane oraz rodzynki mieszaj już ręcznie, ja to robię moją ulubioną drewnianą łychą 😀 Na blasze wyłożonej papierem kładź łyżką kupki mieszanki – odrobinę się rozlewają na boki, więc zostaw im trochę przestrzeni życiowej. Piecz 13 – 15 minut. Po tym czasie wyciągnij blachę i odczekaj chwilę, bo zdejmowane od razu mogą się rozwalić. Dosłownie po paru minutach twardnieją na tyle, że można je swobodnie przełożyć. Studź na kratce. Zajadaj ze smakiem na drugie śniadanie lub podwieczorek 🙂

Z podanej proporcji wychodzi 18 – 20 sztuk, więc trzeba je piec na dwa razy. Spokojnie przechowują się w szklanym słoiku, ale nie liczcie na to, że postoją za długo 😉

Buźka

Pieczone ziemniaki z batatami Domologia Stosowana Blog kulinarny Blog Lifestylowy Gotowanie Edukacja DomowaPieczone ziemniaki z batatami Domologia Stosowana Blog kulinarny Blog Lifestylowy Gotowanie Edukacja DomowaPieczone ziemniaki z batatami Domologia Stosowana Blog kulinarny Blog Lifestylowy Gotowanie Edukacja Domowa

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!