Kulinaria

Najlepszy tort orzechowy mojej mamy

9 stycznia 2018

Ten przepis pochodzi z czasów, kiedy nie szukało się ich w internecie, a po prostu na imieninach u koleżanki Bożeny, po wszystkich ochach i achach jedna pani drugiej pani przekazywała odręcznie napisaną kartkę ze składnikami i opisem przygotowania. Mniej więcej taką drogą przepis na ten obłędny tort orzechowy przywędrował do mojego rodzinnego domu. I tak już sobie pozostał. Teraz uświetnia co ważniejsze wydarzenia. A co najlepsze, ma dosłownie kilka składników i robi się go zaskakująco prosto.

Tort orzechowy

  • 300g zmielonych orzechów ( u mnie włoskie)
  • 12 rozdzielonych jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki zmielonych płatków owsianych
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • opcjonalnie: 500 ml śmietanki 30% i ajerkoniak

Na początku od razu odpowiem na kilka nasuwających się pytań. Czy można mielone orzechy włoskie zastąpić innymi? Można. My mamy dostęp do swoje włoskie, dlatego wybieramy właśnie te, ale z mielonych migdałów też wyjdzie pysznie. Pierwotnie w przepisie była bułka tarta i kawa rozpuszczalna, ale że na co dzień ich nie mam w domu, a nie chciałam kupować, to z sukcesem zastąpiłam je mielonymi płatkami owsianymi i ciemnym kakao. Jeśli wygodniej Wam zrobić z oryginalnych składników to śmiało.

Pin it!

Przygotowanie

Piekarnik nastaw na 200º C. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i odstaw na chwilę na bok. W drugiej misce żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mielone płatki owsiane, kakao i mielone orzechy. Dokładnie zmiksuj, a na koniec wmieszaj delikatnie wcześniej ubitą pianę. Wlej do tortownicy o średnicy 24 cm, natłuszczonej wcześniej i posypanej mielonymi płatkami owsianymi lub bułką tartą albo wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zerknij do środka, bo góra lubi się przypiec. Jeśli przyjmie zbyt ciemny kolor, na ostatnie 10 minut przełącz tylko na dolne grzanie lub nakryj kawałkiem pergaminu. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.

Ciasto jest pyszne samo w sobie. Ma mokrą konsystencję, bardziej przypomina brownie niż biszkopt. Jeśli chcesz, by było bardziej okazałe to można je udekorować bitą śmietaną lub (ew. mleczkiem kokosowym) i całkiem już opcjonalnie, w wersji dla dorosłych polać ajerkoniakiem. Jeśli jednak wiesz, że całość nie będzie zjedzona tego samego dnia to lepiej nie wykładać tych dodatków na cały tort orzechowy, tylko ukroić i udekorować na talerzu, ponieważ po nasiąknięciu ciasto nie jest już takie pyszne. Spokojnie może postać ze trzy dni.

Lifehack – ona bije pianę

Zwykle w przepisach białko ubija się na końcu. Dlaczego ja robię inaczej? Ponieważ wymaga to czystego osprzętu. Mieszadełka upaprane masą sprawią, że białko nie ubije się na pianę, a mi zwyczajnie nie chce się w trakcie fundować sobie dodatkowego mycia. Tych kilka minut czekania nie sprawia, że piana opada, dlatego dla własnej wygody najpierw ubijam białko.

Buziol.

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!