Kulinaria

Najlepsze powidła śliwkowe

2 września 2015

Kochani, będzie krótko i na temat. Jeśli chcecie przepis na najlepsze powidła śliwkowe – oto on. Jest dodatkowo prosty. Pamiętacie Kung-Fu Pandę? Nie trzeba żadnego tajemniczego składnika. Wystarczysz Ty… i trochę bardzo dojrzałych śliwek 🙂

  • 3 kilogramy miękkich wypestkowanych śliwek
  • ½ kg cukru trzcinowego
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

 

Śliwki wkładamy do dużego garnka (najlepiej z grubym dnem), wlewamy ocet, zasypujemy cukrem i wszystko mieszamy. Odstawiamy na całą dobę, w czasie której owoce puszczą sok. Następnego dnia dodajemy cynamon i nastawiamy garnek na niewielki ogień na jakieś 3-5 godzin. Uwaga – NIE MIESZAĆ. Dopóki nie zaczniemy mieszać to garnek nie będzie się przypalał. Kiedy zobaczymy, że owoce już się rozpadły można przemieszać, ale od tego momentu trzeba już stać nad garnkiem. Gorące powidła przekładać do wcześniej przygotowanych słoików (o tym piszę TU) odwrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia.

Powidła świetnie nadają się do ciasta lub na kanapkę.

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!