Kulinaria

Najlepsza jesienna zupa dyniowa

7 października 2015

I nadszedł ten czas. Pamiętam, jak kilka miesięcy temu martwiłam się, że jeszcze tyle czasu minie, zanim zaprezentuję Wam ten przepis. A tu proszę, temperatury zaczęły spadać, podobnie jak liście z drzew i przyszedł czas na moją najulubieńszą ze wszystkich zupę dyniową, której charakterystycznego smaku nadaje mieszanka wyrazistych przypraw. Aromatyczna, lekko ostra, sycąca, taka właśnie jest najlepsza jesienna zupa dyniowa.

  • 1 mała dobra dynia*
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500-600 ml bulionu
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • opcjonalnie – śmietana (zwykła, owsiana, sojowa) lub mleczko kokosowe

*Ja, jeśli tylko uda mi się trafić, wybieram do tej zupy dynię Hokkaido. To niewielka odmiana (dynie ważą około 1,5 – 2 kg) o charakterystycznym stożkowatym czubku. Jest smaczniejsza,”przyjazna” w obróbce, zachowuje po ugotowaniu kolor i jedna dynia jest idealna do przygotowania zupy na jeden pełnoprawny obiad.

Zupa_dyniowa_1

Dynię, ziemniaki, cebule i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę (2 x 2 cm), wrzucamy do dużego garnka i dusimy na oleju kilka minut. Zalewamy słonym bulionem i gotujemy do miękkości, około 15-20 minut. W tym czasie ścieramy kawałek świeżego imbiru na drobnej tarce. Po ugotowaniu dodajemy go do garnka wraz z kurkumą, curry, startą gałką muszkatołową i pieprzem i dokładnie wszystko miksujemy na gładki krem. Można na koniec dodać łyżkę śmietany bezpośrednio do miski z zupą lub całość zabielić mleczkiem kokosowym, jeśli lubicie wersję bardziej egzotyczną.

Ściskam!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!