Kulinaria

Nadziewane warzywa z duszonym porem

16 marca 2016

Halo, tu wiosna, wpuść mnie! Wiem, że zimą chciało Ci się jeść bardziej kalorycznie, momentami tłusto i słodko. Ale oto jestem. Przynoszę słońce, kolory i radość. Także do kuchni. Wkrótce odżyjesz po przebudzeniu ze snu zimowego, a wspaniałe kolory na talerzu Ci w tym pomogą!

Nadziewane warzywa z duszonym porem

  • 1 duża cukinia
  • 1 duża papryka
  • 1 opakowanie ryżu brązowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 spora marchewka
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka pietruszki
  • opcjonalnie: mozzarella
  • 1 por
  • 500 ml pomidorów w kartonie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 kopiasta łyżeczka cukru

Domologia Stosowana -nadziewane warzywa z duszonym porem

W pierwszej kolejności nastaw ryż do gotowania w lekko osolonej wodzie i piekarnik, żeby się nagrzał do 180 stopni. Cebulę i marchewkę drobno pokrój i nastaw na patelni do podduszenia dosłownie na kilka minut – tylko tyle, żeby nie wskakiwały do piekarnika całkiem surowe. Wymieszaj ugotowany ryż, podduszone warzywa i posiekany szczypiorek. Jeśli jadasz ser, w tym miejscu możesz dołożyć startą na grubych oczkach mozzarellę. Cukinię i paprykę przekrój wzdłuż na pół. Z papryki wyciągnij gniazdo nasienne, a z cukinii wyskrob nasiona łyżką. Od wewnętrznej strony skrop warzywa oliwą i konkretnie posól, wyłóż połówki nadzieniem i wstaw do piekarnika na około 20 minut.

Kiedy warzywa będą się piec przygotuj por i sos. Drobniutko posiekaj cebulę, czosnek wyciśnij i z małą ilością oleju nastaw w garnku na średnim ogniu. Zalej pomidorami, dodaj oregano i bazylię (ja nauczyłam się dawać suszone, choć można oczywiście świeże, tylko trzeba je posiekać, inaczej w sosie będą pływały mało apetyczne zielone kłapcie) oraz cukier i sól. Wymieszaj i zostaw na średniej temperaturze do odparowania. Uwaga, będzie pryskać dlatego rób to z dużym garnku i częściowo go przykryj. Teraz pora na pora 😀 Przekrój go wzdłuż i każdą część jeszcze na pół. Posiekaj i duś na patelni z niewielką ilością oleju przez 7-10 minut, jedynie odrobinkę posól. W tym czasie zrobi się miękki i lekko słodkawy. Zwróć tylko uwagę, żeby dusił się, nie smażył.

Kiedy cukinia i papryka będą już gotowe wyjmij je z piekarnika, na każdą część nałóż porcję pora, polej sosem pomidorowym i posyp posiekaną pietruszką.

Smacznego!

 

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!