Kulinaria

Mus i lody z owoców leśnych

1 sierpnia 2016

Czasem zastanawiam się, która poro roku jest moją ulubioną i akurat lato ma tu wyjątkowo silne argumenty w postaci owoców. W gorące dni mogłabym się żywić wyłącznie nimi, dlatego też kupuję je w ilościach omalże hurtowych. Czasem zdarza się, że podczas zakupów podejdę do tematu zbyt optymistycznie i owoce tracą swoją pierwszą świeżość warto podać je w innej, także smakowitej formie. Świetnie sprawdza się tu mus lub lody z owoców leśnych.

Mus z owoców leśnych

  • 2 garści poziomek lub truskawek
  • 2 garści malin
  • 2 garści borówek lub jagód
  • 100 ml gęstego mleka roślinnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 gałązka tymianku

Umyte owoce bez szypułek, mleko, sok z cytryny, cukier trzcinowy i liście tymianku zmiksuj na gładką masę na wysokich obrotach. Przelej do szklanek i odstaw do schłodzenia.

Domologia Stosowana - mus z leśnych owoców

Lody z owoców leśnych

Przygotowany mus przelej do foremek do lodów i odstaw na kilka godzin do zamrażarki. Przed próbą wyciągnięcia lodów z foremek pozostaw kilka minut lody w temperaturze pokojowej. Wtedy gładko same się wysuną.

A jeśli lubisz lody na patyku, to wypróbuj też sorbet wieloowocowy 😉

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!