Kulinaria

Muffiny z warzywami i czarnuszką

3 stycznia 2016

Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu, bo choć pierwotnie tego nie zakładałam, okazał się bardzo uniwersalny. Te muffiny z warzywami i czarnuszką świetnie nadają się jako wegetariańska przekąska na imprezę karnawałową (lub jakąkolwiek inną), ale też doskonale sprawdzą się zamiast kanapki dla dziecka do szkoły albo w roli smakołyków piknikowych. Na dodatek można je przygotować z tymi warzywami, które właśnie masz w lodówce, trzeba tylko pamiętać, żeby wcześniej poddusić te z dużą zawartością wody, bo inaczej muffiny nie wyjdą. To startujemy. Żeby przygotować pyszne muffiny z warzywami i czarnuszką będziesz potrzebować:

  • 6 eko jaj
  • 200 ml oleju (u mnie dobrej jakości rzepakowy)
  • 150 ml mleka roślinnego
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 papryka
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • pół brokuła
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki czarnuszki

Nastaw piekarnik na 180 stopni, żeby zdążył się nagrzać. Paprykę pokrój na niezbyt długie paski lub po prostu w kostkę, por przetnij wzdłuż i posiekaj – wrzuć je razem na patelnię i podduś na niewielkiej ilości oleju. Na koniec duszenia na moment dorzuć wyciśnięty czosnek, uważaj, żeby się nie przypalił, bo gorzknieje 😉 Brokuł oczywiście umyj i podziel go na różyczki, ale nie takie spore, jak np. do gotowania na parze, podawane jako dodatek do obiadu. Potrzebujemy naprawdę drobnych cząstek, dlatego odetnij różyczki w miejscu, gdzie zaczynają się rozgałęziać od łodygi, którą zwykle zjadasz. Suszone pomidory odcedź i pokrój w paski. Rozdziej jajka. Białka ubij na sztywną pianę. W dużej misce zmiksuj żółtka tak, żeby zaczęły robić się puszyste i dodawaj do nich po trochę oliwy – każdą jej porcję dobrze wmieszaj. Dodaj mleko, zmiksuj, a następnie dodawaj na przemian mąkę zmieszaną z sodą i pianę z białek, aż wmieszasz jedno i drugie. Dopraw solą, curry i czarnuszką – nadaje muffinom charakterystycznego smaku, choć jeśli nie masz, możesz się oczywiście bez niej obyć. Dorzuć do miski warzywa z patelni, brokuł i suszone pomidory i jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj. Łyżką przełóż ciasto do papilotów, wypełniając trochę więcej, niż ¾ (nie wyrastają mocno). Piecz w 180 stopniach około 20 minut.

Z podanych proporcji wyszły mi 24 szt., więc piekłam je na 2 raty. Przed wyjęciem sprawdź wykałaczką, czy są gotowe. Jeśli chcesz je przechować kilka dni pamiętaj, żeby je szczelnie zamknąć – wtedy nie wyschną 🙂 Muffiny z warzywami i czarnuszką

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!