Kulinaria

Meloniada, czyli lemoniada z melona

16 sierpnia 2015

Szczerze uwielbiam popijać latem dobrze schłodzoną lemoniadę – to klasyk, który nie musi obawiać się detronizacji. Czasem jednak dla odmiany robię wersję z melonem – jest łagodna i delikatna w smaku, kojąca, daje wyciszenie. Inaczej chyba nie potrafię tego opisać.

Meloniada, czyli lemoniada z melona

  • pół melona
  • sok z 2 cytryn
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • płaska łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 litr wody

Melon przekroić na pół, wybrać pestki i z jednej połówki miąższ oddzielić od skóry. Do kielicha blendera przełożyć miąższ, sok z cytryny, cukier i kardamon i miksować na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiego puree. Dolać wody i ponownie wszystko wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Podawać z lodem i miętą.

Koniecznie wypróbujcie!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!