Kulinaria

Makaron z cukinią, czyli piękno prostoty

24 czerwca 2015

Przerobiłam już wiele tradycyjnych dań na ich wegańską wersję, mam trochę „pokazówek” lub dań, które choć są pyszne to jednak robione rzadko ze względu na czas przygotowania. Bo największe wyzwanie dla wegan to szybkie codzienne posiłki. U nas często kończy się zupą-kremem, ale w niektóre dniu króluje wybitnie prosty i smaczny makaron z cukinią, którym kiedyś poczęstowała mnie moja przyjaciółka. Bo choć złożone z niewielu prostych skłądników, to danie jest skarbnicą smaków.

  • 250 g makaronu penne
  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża cebula
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • 6 gałązek świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 200 g pomidorków koktajlowych

Nastawić wodę na makaron do zagotowania. Cukinie pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. Cebulę posiekać, zeszklić, przy końcu dodać wyciśnięty czosnek. Suszone pomidory i bazylię zblendować na pesto. Ugotować makaron. Do gorącego makaronu dodać pesto, cebulę z czosnkiem i cukinię, wszystko wymieszać i porozkładać na talerze. Na górę wyłożyć pomidorki koktajlowe i świeżą bazylię. Ja całość dodatkowo posypuję świeżo zmielonym siemieniem lnianym. Smacznego!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!