Kulinaria

Lemoniada arbuzowa na upalne dni

29 czerwca 2017

Tak, wiem, sama zastanawiałam się, czy „lemoniada arbuzowa” to najwłaściwsza nazwa dla tego napoju, ale uznałam, że jego przeznaczenie jest bardzo podobne – ma dawać ochłodzenie i orzeźwienie w upalne dni, więc tak już zostało. I w sumie cytrynę też zawiera 🙂 Używam średniej wielkości arbuzów, więc do takiego właśnie odnosi się przepis.

Lemoniada arbuzowa

  • pół średniej wielkości arbuza
  • ok 6 gałązek mięty
  • 2 cytryny (przy bardzo słodkim arbuzie)
  • 0,5 l wody

Połowę arbuza musiałam podzielić na dwie porcje, ponieważ całość nie mieściła mi się jednorazowo do Thermomixa. Oczywiście można to przygotować w każdym mikserze kielichowym. Wybierz z arbuza cały miąższ i pokrój w kostkę, podobnie jak cytrynę obraną ze skórki. Dodaj liście mięty i miksuj na wysokich obrotach przez kilkanaście sekund. Następnie przelej przez sitko, żeby odcedzić kawałki pestek.

Pin it!

Do tak przygotowanego nektaru warto dodać trochę wody, szczególnie w przypadku bardzo słodkich arbuzów. Mi z połowy arbuza wyszło 1,5 litra płynu, a po dodaniu wody były 2 litry lemoniady. Tu warto dolewać po trochę, bo w przypadku mniej aromatycznych arbuzów napój może okazać się potem bez smaku. Przed podaniem oczywiście warto mocno schłodzić w lodówce lub po prostu posiłkować się lodem 🙂

Aha, no koniec odeślę Was do wpisu na wody smakowe i lemoniadę z melona 😀

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!