Kulinaria

Lekko pikantne pieczarkowe kotlety z ciecierzycą

28 lutego 2016

Kiedy ostatnio wrzucałam przepis na pieczone ziemniaki z batatami pomyślałam, że przydałby im się kompan. Tak powstała koncepcja na pieczarkowe kotlety z ciecierzycą, w których grzybowy smak gra z ostrą papryczkę chilli przy delikatnym akompaniamencie odświeżających ziół. Ciecierzyca poprawia konsystencję i nadaje wartości.

Lekko pikantne pieczarkowe kotlety z ciecierzycą

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 papryczka chilli
  • garść świeżo posiekanej bazylii
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 jajko
  • około 3 łyżek mąki kukurydzianej (lub innej)

Domologia Stosowana - lekko pikantne kotlety z pieczarek

pieczarkowe kotlety z ciecierzycą

Zacznij od przygotowania pieczarek i cebuli. Pieczarki obierz, a paprykę i cebulę naprawdę drobniutko pokrój. Kotlety nie mają bardzo zwartej konsystencji, dlatego ważne, żeby żadne duże elementy nie naruszały ich struktury. Paprykę i cebulę duś przez kilka minut na patelni z odrobiną oliwy. W tym czasie zmiel pieczarki w maszynce do mięsa i dodaj na patelnię, kiedy papryka zdąży już lekko zmięknąć. Odparuj nadmiar wody z pieczarek, ale nie pozwól wyschnąć im na wiór. Kiedy pozbędziesz się już zbędnej wody podduś jeszcze moment wszystkie składniki i odstaw na bok do wystygnięcia. Ciecierzycę odcedź i zmiel w maszynce do mięsa – może być oczywiście ugotowana, to około 120 g suchych ziaren. Papryczkę przekrój, wybierz nasiona i pokrój ją bardzo drobno (po tym jak nieopatrznie dotknęłam po krojeniu okaz teraz stosuję i zalecam rękawiczki jednorazowe). Mniej więcej 4 gałązki bazylii obierz z liści i także drobno je posiekaj. Kiedy pieczarki na patelni już przestygnął przełóż je do dużej miski, dodaj zmieloną ciecierzycę, papryczkę chilli, bazylię oraz płaską łyżeczkę soki, łyżeczkę majeranku i jedno jajko. Do zagęszczenia użyj dowolnej mąki, mi akurat w domu została gryczana, ryżowa i kukurydziana, wybrałam tę ostatnią. Równie dobrze może być wsiana, orkiszowa lub zwykłą pszenna. Chodzi o zagęszczenie mieszanki do takiego stopnia, by dało się formować kotlety, w zależności od stopnia odparowania wody z pieczarek powinny być to 2-4 łyżki. Jajko nie jest konieczne, ale utrzymuje konsystencję. Jeśli nie chcesz go używać, po prostu dodaj trochę więcej mąki. Formuj niewielkie kotlety i smaż na średnim ogniu.

Smacznego!

Pieczone ziemniaki z batatami Domologia Stosowana Blog kulinarny Blog Lifestylowy Gotowanie Edukacja DomowaPieczone ziemniaki z batatami Domologia Stosowana Blog kulinarny Blog Lifestylowy Gotowanie Edukacja DomowaPieczone ziemniaki z batatami Domologia Stosowana Blog kulinarny Blog Lifestylowy Gotowanie Edukacja Domowa

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!