Kulinaria

Leczo wegańskie

7 lutego 2015

Lubię warzywa w każdej postaci – robione na parze, grillowane, pieczone, ale to leczo wegańskie zajmuje w mojej kuchni szczególne miejsce. Uwielbiam kawałki warzyw zatopione w słodkawym sosie pomidorowym, gorące i aromatyczne. Znaną mi z domu wersję poddałam sporej modyfikacji – tu dodałam, tam odjęłam – ale efekt jest wyjątkowo kuszący.

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki
  • 2 cukinie (średniej wielkości)
  • 1 bakłażan
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 karton pulpy pomidorowej (500 ml)
  • sól, majeranek, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, oregano

Czosnek wyciskam i odstawiam na chwilę, a cebule, papryki, bakłażan i cukinie tnę na drobną kostkę (około 1×1 cm). Seler siekam na centymetrowe kawałki, fasolę odcedzam z zalewy. Teraz po kolei warzywa wrzucam na olej i podduszam. Najpierw cebula, potem na chwilę czosnek, papryka, bakłażan i na końcu cukinia. Każdą z porcji trzymam krótko na ogniu, zanim dodam kolejne. Jako ostatni w tej części gotowania w garnku ląduje seler, po czym wszystko zalewam pomidorami i doprawiam. I tu można poszaleć. Ja dodaję po łyżeczce soli, majeranku, pieprzu ziołowego, niedźwiedziego czosnku i oregano, ale jeśli uwielbiacie inne przyprawy to eksperymentujcie. Tak przygotowane leczo nastawiam do gotowania na wolnym ogniu przez około 20 minut. Zdejmuję z ognia i na koniec dodaję fasolę (zostawiam na chwilę, żeby fasola osiągnęła temperaturę całego dania). I voila – pełnia wartości i smaków dla wegan i nie tylko.

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!