Kulinaria

Kwaśna tarta cytrynowa

18 września 2016

Filip przejawia zainteresowanie gotowaniem od dawna. Może nie jakieś przesadne, ale od maleńkości lubił pomagać mi w miksowaniu, wyrabianiu ciasta, wykrawaniu ciasteczek. Nawet specjalnie dla niego zakupiliśmy książkę kucharską „Martynka. Kuchnia Martynki. Najlepsze przepisy.”. Ostatnimi czasy coraz częściej pojawiają się momenty, kiedy Filip stwierdza, że chce pogotować. Idzie wtedy do lodówki i szuka składników albo właśnie zagląda do swojej książki. Ta tarta cytrynowa wpadła mu w oko ostatnim razem. A że jest obłędna, zgodziłam się od razu!

Tarta bazuje na kruchym cieście z dodatkiem mielonych migdałów. Upieczony spód wypełniamy masą z naprawdę dużą ilością soku z cytryny, dlatego tarta ma wyraźnie kwaśny smak. Oczywiście, jest równocześnie słodka, ale jeśli nie lubisz kwaśnej nuty w deserach to może oznaczać, że nie jest to ciasto dla Ciebie. Za to powinni po nie sięgnąć koneserzy sorbetów cytrynowych!

Kwaśna tarta cytrynowa

  • 125 g mąki
  • 60 g + 50 g masła
  • 50 g +250 g cukru pudru
  • 1 + 5 jajek
  • 50 g zmielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 6 cytryn

Zaczniemy od przygotowania spodu, którym w tym przypadku będzie ciasto pisakowe. Utrzyj masło (60g) z cukrem (50 g), a następnie dodaj mąkę, zmielone migdały, jedno jajko i szczyptę soli. Mieszaj, aż ciasto będzie gęste. Ja nastawiłam na wyrabianie w Thermomixie. Uformuj z niego kulkę i zawiń w folię spożywczą. Książka proponuje wstawić ciasto do lodówki na 2 godziny. Ja tego typu ciasta chłodzę w zamrażalniku przez 30 minut.

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Teraz pora wyłożyć ciasto na formie do tarty. Książka rekomenduje rozwałkować je na duże koło i następnie przełożyć do formy, ale wiem, że to zawsze stwarza problem. Nauczyłam się od mamy prostszego sposobu, który zawsze stosuję przy tego typu ciastach. Ścieram schłodzone ciasto na tarce na grubych oczkach, a następnie rozsypuję je na spodzie i rozgniatam na równo palcami. Nakłuj spód kilka razy widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Wyjmij upieczony spód i odstaw do ostygnięcia. Pora na nadzienie. Cytry umyj i sparz. Zetrzyj skórkę z 5 cytryn, ze wszystkich wyciśnij sok. Zest (czyli skórkę startą z cytryn), sok, jajka (5 szt.) i cukier (250 g) umieść w rondlu i podgrzewaj mieszają trzepaczką. Nie ubijaj, tylko mieszaj, aż masa zgęstnieje, ale jeszcze nie zacznie się gotować. Przelej otrzymany krem przez sitko i do gładkiej już masy dodaj masło (50 g), które pięknie się w niej rozpuści.

Przelej krem na schłodzony spód i wstaw do lodówki na całą noc. Przez ten czas nadzienie zgęstnieje na tyle, że ciasto będzie się dało ukroić. Ta tarta cytrynowa jest naprawdę wyśmienita – wyrazista w smaku z gładkim kremowym nadzieniem w intensywnie żółtym kolorze. Są tu fani kwaśnych smaków?

 

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!