Kulinaria

Krem z cukinii z zieloną soczewicą

17 stycznia 2016

Bardzo cieszę się, że przypadła Wam do gustu moja koncepcja z tygodniowym planem jedzeniowym wraz z listą zakupów. Powoli będę teraz nad nią pracować, koncepcja dopiero nabiera kształtu w mojej głowie, muszę nadać jej konkretne ramy. Na pewno, szczególnie w początkowej fazie projektu, będę odnosić się do przepisów, które już znacie z bloga, Myślę, że jednym z nich będzie ten krem z cukinii z zieloną soczewicą, ponieważ to szybka, prosta i sycąca potrawa i swobodnie można potraktować ją jako pełnowartościowe danie obiadowe.

Krem z cukinii z zieloną soczewicą

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 3 ziemniaki
  • 2 średnie cukinie (ok 700-800 g)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka pietruszki
  • 4 łyżki drobno posiekanej czerwonej papryki
  • oliwa aromatyzowana papryczką chilli do polania

Domologia Stosowana - Krem z cukinii z zieloną soczewicą1

W pierwszej kolejności nastaw do ugotowania soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Teraz zabieramy się za zupę. Obierz ziemniaki i pokrój je w grubą kostkę, podobnie zrób z cebulą. Cukinie przetnij wzdłuż, każdą połowę ponownie na pół i pozbądź się z ćwiartek najgrubszych nasion. Potnij cukinię w kawałki podobnej wielkości, co wcześniejsze warzywa i wrzuć je razem do dużego garnka wraz z dwoma ząbkami czosnku. Na średnim ogniu podduszaj, aż całość odrobinę zmięknie i lekko się zrumieni. Zalej warzywa bulionem tak, aby zakrywał je na 2 cm i gotuj do miękkości przez około 20 minut. Jeśli bulion, którego używasz nie jest słony, pamiętaj o dodaniu łyżeczki soli. Kiedy zupa się będzie gotować posiekaj koperek i pietruszkę, a paprykę pokrój a drobniutką kostkę. Po ugotowaniu dodaj koperek i pietruszkę i zmiksuj ręcznym mikserem. Dzięki ziemniakom zupa jest kremowa i aksamitna i wygląda, jakby była zabielona. Przed podaniem, bezpośrednio na talerzu, dodaj po garści soczewicy, polej lekko ostrą oliwą (dzieckom oczywiście nie polewałam) i posyp papryką – dodaje smaku, chrupkości i tego cudownie kontrastującego koloru. Dzięki porządnej „wkładce”, zupa jest naprawdę sycąca i domownicy nie będą zaraz dopominali o drugie danie 🙂 Krem z cukinii z zieloną soczewicą

Smacznego!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!