Kulinaria

Korzenny tort dyniowy z nutą pomarańczy

18 października 2015

Opowiem Wam historię pewnej dyni, która w magiczny sposób zamieniła się w karocę. A nie, sorry, to nie ta historia. Ale moje dynia też zamieniła się w coś niezwykłego. To jeden z przepisów, z których jestem wyjątkowo dumna. Jeśli zdecydujecie się na zrobienie tego ciasta, czeka Was sowita nagroda – chrupiący spód, kremowy, korzenny środek i lekka rozpływająca się chmurka. Proszę, spróbujcie, bo ten korzenny tort dyniowy z nutą pomarańczy jest fenomenalny.

Spód

  • 75 g płatków owsianych
  • 75 g płatków żytnich
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 75 g suszonych moreli

Morele zalać w małej miseczce wrzątkiem (tak, żeby były w całości pokryte) i odstawić na kwadrans. Płatki owsiane i żytnie przełożyć do miksera (ja robiłam w Thermomixie, więc będę podawała sposób przygotowania dla TM) i zmiksować w miarę miałko (obr. 6/ 10 s.) Dołożyć pozostałe składniki (morele razem z wodą) i ponownie wszystko zmiksować (obr.10/ 15 s.). Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, przesypać masę z płatków i dokładnie ugnieść. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Dyniowy środek

  • mała dynia Hokkaido
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 laska wanilii
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • zest z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki ksylitolu lub brązowego cukru (wersja mało słodka)
  • 3 jaja ekologiczne

Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę, zmiksować razem z bananem (obr. 10 / 2 min.). Dodać ziarna wyciągnięte z jednej laski wanilii, przyprawę do piernika, cynamon, kurkumę, skórkę z pomarańczy (pamiętaj, żeby wcześniej ją wyszorować i wyparzyć), ksylitol i żółtka i ponownie całość wymieszać (obr.5 / 30 s.). Uwaga, jeśli gustujecie w bardziej słodkich wypiekach, ilość cukru należy podwoić. Ubić osobno białko. Całość delikatnie wymieszać dodając po trochę piany do masy. Przełożyć na wcześniej podpieczony spód. Piec w 180 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Najlepiej zostawić w lodówce do następnego dnia.

Chmurka

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 fixy do śmietany (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • 1 łyżka ksylitolu lub brązowego cukru
  • 2 figi

Kolejnego obkroić boki dookoła i wyjąć ciasto z blachy. Zrobić krem kokosowy (czyli utrzeć tylko gęstą część) lub ubić śmietanę (gęsta warstwa + woda + fix). Do ubijania dodać ekstrakt pomarańczowy i ksylitol. Wyłożyć na górę tortu. Udekorować pokrojonymi w cząstki figami.

Smacznego!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!