Kulinaria

Koktajl z jarmużem i młodym jęczmieniem

26 lipca 2015

Ja wiem, że ten jarmuż to superfood, ja wiem, że zdrowy, ja wiem, że obecny w polskiej kuchni od dawna. Ale jakoś długo nie mogłam się do niego przekonać. Chipsy w pierwszej chwili wydawały mi się fajne, ale po zjedzeniu kilku sztuk uznałam, że to jednak nie to, lepiej podpasował mi w gulaszu. Ale w tym koktajlu jest praktycznie niewyczuwalny (znaczy dla mnie dobrze), a wartości pozostają. Jak dodamy do tego młody jęczmień i nasiona chia to bomba energetyczna na początek dnia gotowa 😀 Kiwi nadaje smaku, a banany kremowej konsystencji. I nawet Junior pije ze smakiem!

Koktajl z jarmużem i młodym jęczmieniem

  • 4 duże liście jarmużu
  • 2 kiwi
  • 2 banany
  • 2 łyżeczki zmielonego młodego jęczmienia
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • 1 litr soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego lub NFC)

Jarmuż umyć i oderwać miękkie części, wszystkie składniki wrzucić do blendera, zalać sokiem i zmiksować. Najlepiej popijać schłodzone, delektując się letnim dniem na lekko osłoniętym od słońca tarasie 🙂

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!