Kulinaria

Koktajl z aloesu i nasion chia

11 października 2015

W aloesie zakochałam się całkiem niedawno. Kiedy byliśmy latem w Krakowie na operacji Juniora, zaraz pod hotelem działał mały lokal z koktajlami i kanapkami. Nic wielkiego, ale był naszym punktem zaopatrzeniowym, kiedy przez tych kilka dni wychodziliśmy rano na zwiedzanie miasta. Szliśmy potem w kierunku Starego Miasta z plastikowym kubkiem w ręku ciągnąc przez słomkę najróżniejsze dziwaczne mieszanki. Ale to właśnie aloes najbardziej podbił moje serce, choć sama właściwie nie wiem dlaczego sięgnęłam po ten koktajl pierwszego dnia, bo przecież „ja nie lubię aloesu” 🙂 Teraz, choć po ciepłych letnich dniach pozostało już tylko wspomnienie, nadal pijamy koktajl z aloesu i nasion chia, a ja dodatkowo całość urozmaicam bardzo drobno posiekaną pietruszką. I znów jesteśmy w Krakowie. I znów jest lato.

  • 250 ml soku z aloesu
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • mała garstka drobno posiekanej natki pietruszki

Butelką wstrząsnąć, sok przelać do szklanki, wymieszać nasiona i pietruszkę. Odstawić na kilka minut do lodówki, żeby nasiona namokły, a całość się lekko schłodziła.

Taki koktajl to skarbnica wartości. Aloes wzmacnia odporność, hamuje procesy zapalne, obniża poziom cukru we krwi, a ponoć nawet wspomaga leczenie raka (uwaga z przedawkowaniem, ma także działanie przeczyszczające). Nasiona chia to źródło m.in. Omega-3, białka, wapnia i żelaza. Natka pietruszki jest bogata w żelazo oraz witaminy c i e. W sumie lepsze, niż kumulacja w Lotka 😉

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!