Kulinaria

Koktajl ananasowo-bananowy

7 lutego 2015

Uwielbiam świeżego ananasa. To owoc w naszym klimacie dosyć wymagający – najpierw trzeba się naczekać, aż dojrzeje, a potem nie można przegapić tej krótkiej chwili, kiedy staje się idealny. Z ananasem jest też dodatkowy problem. Mianowicie trudno jest go zjeść w dużych ilościach naraz. Pomysł na ten koktajl powstał w momencie, kiedy stałam nad połową cudownie słodkiego, rozkrojonego ananasa, ale język szczypał mnie już na tyle mocno, że nie byłam w stanie zjeść już ani kawałka więcej. Kiedy będziecie w tym samym stanie, pomyślcie o przepisie na koktajl ananasowo-bananowy!

Dużego dojrzałego ananasa obkrawam ze skóry, dzielę na 4 i wycinam głąb. Jedną z tych czterech porcji oczywiście zjadam (dobra, czasami zdarza mi się podzielić z pozostałymi), a trzy tnę w kostkę około 2×2 cm i wrzucam do osobnych woreczków. Do każdego z nich dodaję pokrojonego w plastry banana. Woreczki wsadzam do zamrażalnika. Kiedy nachodzi mnie ochota na coś smakowitego i szybkiego zarazem to mam pod ręką gotowca.

  • ¼ zamrożonego ananasa
  • 1 zamrożony banan
  • ½ litra soku pomarańczowego

Wystarczy wszystko porządnie zblendować. A jeśli macie pod ręką sorbet z mango to po dodaniu jednej kulki będzie jeszcze pyszniej!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!