Kulinaria

Kakaowe racuchy z bananami

18 lipca 2017

Miałam trochę problem, żeby nazwać to danie, ponieważ z przepisu wychodzi coś pomiędzy racuchami właśnie, a takimi puszystymi naleśnikami w amerykańskim stylu. Uznałam jednak, że „pankejki” są dla mnie zbyt ekstremalne językowo i pozostałam przy rodzimych „racuchach”. Te w wersji wegańsko-bezglutenowej i co być może zaskakujące w związku z tym pysznej. Tym razem stawiamy na trochę inne dodatki.

Kakaowe racuchy z bananami

  • 3 jajka
  • 150 ml kefiru
  • 2 banany
  • 150 g mąki (orkiszowej, żytniej lub pszennej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
  • coś na górę: jogurt grecki, miód, syrop klonowy, owoce

Pin it!

Jajka rozdziel i ubij białko z dodatkiem szczypty soli na sprężystą pianę. Mąkę przesiej, a następnie zresztą suchych składników (proszek do pieczenia, kakao, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon) wymieszaj w średniej misce. Banany rozgnieć lub zmiksuj na papkę i w dużej misce połącz z żółtkami. Następnie wymieszaj z kefirem dodając go porcjami. Do tej mokrej masy zacznij dodawać po łyżce suchej mieszanki do momentu, aż po trochę wmieszasz całość. Na koniec delikatnie połącz z ubitym białkiem. Smaż na niewielkiej ilości oleju. Racuchy nie są bardzo słodkie, więc można dodać im słodyczy miodem lub syropem klonowym. Najlepiej podawać z jogurtem greckim i owocami.

Smacznego!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!

  • Aniu, gdy spojrzałam na zdjęcia, to pierwsza myśl? Pankejki 😀 Ale masz rację Aniu, racuchy mniam mniam brzmią bardziej swojsko 🙂 🙂 🙂

    • Są rochę mniejsze, niż tradycyjne pankejki, stąd to zamieszanie w nazwie 🙂