Kulinaria

Jak suszyć owoce

12 maja 2016

Kiedy idziemy na cotygodniowe zakupy, owoce i warzywa wypełniają większość naszego koszyka. Szczególnie owoce są przez dzieci ukochane i należę do tych szczęściarzy, którzy nie muszą latać za dzieckiem z kawałkiem jabłka krzycząc „Zjedz to, zjedz to”. Uwielbiamy je (nie tylko jabłka, ale ogólnie owoce) pod w zasadzie każdą postacią. Na surowo, duszone (np. jabłka do owsianki), zmiksowane w koktajlu i suszone. Po co suszyć? To świetna metoda przechowywania – tak przygotowane owoce nie psują się przez długi czas, dlatego jeśli nakupiliście czegoś za dużo lub macie owoce, które są na granicy przydatności i wiecie, że nie zdążycie ich zjeść na czas, to właśnie suszenie przedłuży im żywot i jest w tym wypadku świetną alternatywą mrożenia. Kiedy spoglądam na statystyki mówiące o tym, ile przeciętnie marnujemy jedzenia, to myślę sobie, że w każdym domu powinna być suszarka spożywcza. Właśnie, czy zadawaliście sobie kiedyś pytanie – jak suszyć owoce? Bardzo prosto – wystarczy znajomość kilku podstawowych zasad i wyżej wspomniana suszarka. My uwielbiamy mieć pod ręką słoiki z suszonymi owocami, które traktujemy jak deser. Są także doskonałe, żeby zabrać je ze sobą, bo niewiele ważą.

Jak suszyć owoce

Wiele owoców świetnie nadaje się do suszenia i można podzielić na dwie kategorie: owoce lokalne (jabłka, gruszki, także brzoskwinie, ale tylko te twarde) i owoce egzotyczne (ananas, mango, papaja, kokos). Do każdej z tych grup będziemy podchodzić odrobinę inaczej.

Owoce lokalne

Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej robi im, kiedy są cienko pokrojone. Owoce dobrze umyj, ponieważ nie będą obierane ze skórki – siedzi w niej mnóstwo wartości, a poza tym jak cudownie wygląda ta czerwona lub zielona obwódka! Przetnij na 4 i każdą ze ćwiartek posiekaj na plasterki o grubości 1-2 mm. Plastry rozłóż na plastikowych tackach z suszarki. W tym momencie możesz je posypać jakąś przyprawą – goździkami, cynamonem, czy imbirem. Ja używam mieszanki przypraw korzennych w młynku, bo ułatwia to ich aplikację na owoce. astaw na najwyższą temperaturę (o ile masz możliwość regulacji) i susz przez trzy godziny. Następnie wyłącz suszarkę i rozłóż tacki, żeby owoce mogły wystygnąć, a część wilgoci odparować. Po dobrym wystygnięciu (najwygodniej jest po prostu zostawić owoce na noc) powtórz całą procedurę suszenia jeszcze raz. To zwykle starcza takim cieniutko pokrojonym owocom. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.

Owoce egzotyczne

Te są trochę bardziej mięsiste i lubią być pokrojone grubiej. Te owoce obierz, a następnie ananas przekrój na 4 i z tych ćwiartek wykrawaj plasterki a pozostałe owoce po prostu pokrój na paski o grubości 4-5 mm. Te owoce mają na tyle wyrazisty smak, że nie potrzebują już dodatkowych przypraw, ale ze względu na grubość plastrów zdecydowanie wymagają dłuższego suszenia. Procedura trzygodzinnego suszenia, a następnie rozkładania tacek, aby owoce wystygły jest podobna jak wyżej, ale tu trzeba ją powtórzyć 3 razy (oczywiście, jeśli po tym czasie Twoje owoce jeszcze nie uzyskają pożądanego stanu, przedłuż trochę suszenie). Przechowuje się tak samo.

Co się nie sprawdza

Zdecydowanie nie sprawdzają się owoce o bardzo dużej zawartości wody tj. arbuzy, melony, winogrona. Ja osobiście też nie przepadam za bananami czy kiwi, choć wiem, że niektórzy je suszą.

Jestem strasznie ciekawa Waszych doświadczeń z suszeniem owoców. Może podpowiecie mi sposoby, których nie znam, a może suszycie jeszcze inne owoce. Możecie rozgrzać Disqusa do czerwoności 😉 Piszcie!

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!