Kulinaria

Indyjskie curry warzywne

9 września 2015

Aż dziw mnie bierze, że jeszcze Wam nie zamieściłam tego przepisu, bo to danie należy do moich najulubieńszych. Jest tak aromatyczne, że po jego zjedzeniu odczuwam coś na kształt euforii 🙂 Przepis odkryty w książce Thermomixa „Tak lubię gotować”.

Indyjskie curry warzywne

  • pół łyżeczki nasion kolendry
  • pół łyżeczki nasion kminku
  • pół łyżeczki nasion kardamonu
  • pół łyżeczki nasion gorczycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • 1 papryczka chilli (bez pestek, w kawałkach)
  • 20 ml oliwy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego Thermomix lub kostka bulionowa eko
  • 2 łyżeczki soli
  • 7-8 średnich ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 3 średnie marchewki
  • różyczki z jednego brokuła
  • 1 niewielka cukinia
  • 100 g groszku mrożonego
  • pół pęczka świeżej kolendry

Nasiona kolendry, kminku, kardamonu i gorczycy podprażyć (6 min/Varoma/obr 1 odwr.). Cebulę, czosnek, imbir i papryczkę drobno posiekać (5 sek/obr 5), dodać oliwę i dusić (6 min/ Varoma/obr 1). Dodać kurkumę, mleczko kokosowe, wodę, bulion warzywny i sól, wymieszać (1 min/obr 10). Dodać ziemniaki i marchewkę(10 min/100 stopni/odwr./mieszanie). Brokuł, cukinię i groszek ułożyć na nadstawce do gotowanie na parze i gotować (12 min/Varoma/odwr./mieszanie). Na koniec wszystko połączyć i delikatnie wymieszać. Podawać hojnie posypane posiekaną kolendrą.

Dla mnie to istne mistrzostwo świata 🙂

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!

  • Karolina Skoczen

    Mistrzostwo świata, potwierdzam! 🙂 próbowałam z rąk samej mistrzyni kuchni i przyznam, że tak niewinna potrawa potrafi pobudzić zmysły, hihi
    Każde ziarenko przyprawy powoduje, że odkrywa się ją z kolejnym kęsem, rozpływa się po prostu w ustach i rozgrzewa.

    • Cieszę się, że Wam smakowało! 😀 Jedno z moich ulubionych dań – tak niezwykłych w porównaniu do naszej tradycyjnej kuchni.