Kulinaria

Idealnie pieczone ziemniaki

29 czerwca 2016

Mówcie, co chcecie, może i mam plebejskie podniebienie, ale kartofle kocham i, zdaje się, mówię to nie po raz pierwszy. Długo nie mogłam dojść do tego, jak zrobić idealnie pieczone ziemniaki. W moim rodzinnym domu mama piekła surowe w całości, ale bardzo długo trwa, aż zmiękną. Przez długi czas podgotowywałam je przez 10-15 minut, a dopiero potem piekłam i choć wychodzą fajne (szczególnie ziemniaki z batatami i cebulą) to nadal szukałam innego sposobu na tę piękną złotą skórkę. I jest <3

Idealnie pieczone ziemniaki

  • ziemniaki, mogą być też duże
  • olej
  • sól morska
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • drewniane pałeczki lub patyczki szaszłykowe

Idealnie pieczone ziemniaki 2

Nastaw piekarnik do nagrzania na 200 stopni. Ziemniaki trzeba wyszorować, ale nie obieraj ich ze skórki (oczywiście możesz, ale tak wyglądają o wiele piękniej). Teraz pora je naciąć. Mniejsze ziemniaki są ładniejsze, choć z dużymi wygodniej jest pracować. Te sporych rozmiarów przetnij na pół i płaską stroną połóż na desce – jest stabilnie i poręcznie. Po obydwu stronach ziemniaka połóż pałeczki i nacinaj plastry o grubości 1-2 mm. Dzięki patyczkom nie będziesz przecinać ziemniaka do samej deski i powstanie ładny równy wachlarz. Z mniejszymi ziemniakami jest trudniej, bo ze względu na swoją obłość tylko niewielka część bezpośrednio dotyka deski i w tych uniesionych miejscach trzeba nacinać bardzo ostrożnie, żeby nie przeciąć bulwy – jasne, upiecze się i tak, ale nie będzie już tak estetycznie. Wyłóż ziemniaki na blachę z papierem do pieczenia, każdy z nich polej wzdłuż odrobiną oleju, a następnie trochę je pomiętoś, żeby olej rozsmarował się wewnątrz. Dobra, przyznam się – ja udaję, że tańczę z nimi w rytmie cha-cha, a jeśli ktoś się uprze to można im i zapasy w oleju zrobić. Najważniejsze, żeby całe były lekko nim obtoczone. Posyp je teraz solą morską (lub oczywiście zwykłą) i dobro posiekanym rozmarynem. Wstaw do piekarnika na 25-30 minut – do uzyskania złot-brązowego koloru. Po wyjęciu posyp jeszcze świeżo posiekaną pietruszką.

A jeśli macie inne tajemne sposoby na zrobienie idealnie pieczonych ziemniaków to z chęcią je poznam. Chyba, że są tak tajemne, że musielibyście mnie zabić, to wtedy jednakowoż podziękuję. W każdym innym wypadku – piszcie 😀

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!

  • Aniu wspaniałe te Twoje ziemniaczki 🙂 nie-weganie mogą sobie potem serek typu tzatziki w te nacięcia włożyć, prawda? Ja lubię takie „spitzchips”, chyba sie to nazywa 😀 takie łódeczki w ziołach i soli i czosnku. MMMMniam 🙂 do pifka idealne 🙂

    • O, tak, tzatziki. A dla córy możesz zrobić wegańską wersję na gęstym jogurcie roślinnym 🙂 ja uwielbiam takie proste jedzenie.

  • No tak barwnie opisałaś ich przygotowanie, wraz z odtańczeniem cha-cha :), że pozostaje mi spróbować. Mam na nie ochotę od kiedy opublikowałaś ten przepis na fb 🙂