Kulinaria

Humus z domowym chlebkiem pita

13 stycznia 2016

Karnawał już pełną gębą i przez najbliższe weekendy gwar będzie rozbrzmiewać w wielu domach. Wiecie, podejście do tego jest dwojakie. Są tacy, którym wystarcza butelka alkoholu i paczka chipsów. Ja należę do gatunku wręcz skrajnie innego, który przede wszystkim dba o pełny stół, do którego dobre wino jest jedynie dodatkiem. Humus z domowym chlebkiem pita jest jednym z tych dań, które pojawia się obowiązkowo, bo jest szybkie, smaczne i przede wszystkim łatwe do podjadania w czasie imprezy. PS. Na końcu wersja dla tych, co nie mają czasu 🙂

Humus

  • 1 szklanka (ok 250 g) suchej ciecierzycy
  • 3 szklanki wody (uwaga, nie wylewaj jej po gotowaniu)
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki pasty tahini
  • 1 łyżeczka soli
  • dodatkowo oliwa z oliwek do polania
  • pestki z granatu do dekoracji (opcjonalnie)

Ciecierzycę wsyp do garnka, przepłucz, a następnie zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Następnego dnia ugotuj ją w tej samej wodzie (wiem, że tu szkoły są różne, ja gotuję w tej samej wodzie) przez około 40 minut. Odcedź, ale zachowaj wodę z gotowania. Teraz potrzebny Ci będzie dobry blender, ja miksuję w Thermomixie, ale kiedy go nie miałam, mieliłam ciecierzycę zwykłą ręczną „żyrafą”, tylko małymi porcjami. Do ciecierzycy wlej ok 100 ml wody z gotowania i oliwę, dodaj obrany czosnek, sól i tahini. Nie zawsze ją mam, dlatego czasem po prostu dosypuję garść sezamu i dłużej miksuję. Teraz to wszystko za pomocą sprawnego urządzenia lub dzięki własnej cierpliwości trzeba zamienić w jednolitą gładką masę. Kiedy będzie gotowa, wyłóż ją na talerz, polej oliwą i posyp granatem – będzie pięknie się prezentować 🙂 Humus z domowym chlebkiem pita

Domowy chlebek pita

  • 320 ml lekko ciepłej wody
  • 250 g mąki z ciecierzycy
  • 400-450 g mąki orkiszowej
  • 6 g suszonych drożdży (lub 20 g żywych) + pół łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

Na początku trzeba przygotować zaczyn z drożdży – odlej ok 100 ml lekko ciepłej wody, rozpuść w niej drożdże z cukrem i odstaw na 10 minut. Po tym czasie połącz wszystkie składniki i wyrób z nich ciasto (początkowo daj trochę mniej mąki orkiszowej i dodawaj w miarę potrzeby). Ciasto powinno odchodzić od ręki, ale nie być zbyt zbite. Przełóż do misko i odstaw ją w przytulne ciepłe miejsce, aby ciasto mogło wyrosnąć. Kiedy podwoi już swoją objętość nastaw piekarnik na 220 stopni, powygniataj je przez chwilkę i podziel na placki – z tej porcji powinno wyjść około 10 sztuk. Wielkości dłoni. Każdą porcję ugnieć w kulkę, a następnie rozpłaszcz na placek o ok 1 cm grubości i układaj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w 220 stopniach 7 – 10 minut.

Domologia Stosowana - Humus z domowym chlebkiem pita

Dobra, to teraz najprostsza wersja z możliwych – zamiast moczyć dzień wcześniej ciecierzycę, możesz wykorzystać 2 puszki (wtedy wykorzystaj wodę z zalewy), a chlebki pita ja czasem zastępuję tortillą. Kładę płat na suchej patelni i podpiekam na złoto z każdej strony, żeby stały się chrupkie. Każdy placek kroję na 8 części. Świetnie sprawdza się nie tylko do nakładania guacamole, ale także humusu. Ot, taka kuchnia fusion 😉

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!