Kulinaria

Gulasz wegański

23 września 2015

Zwykle unikam gotowych rozwiązań w kuchni, ale w tym wypadku totalnie wpadłam i nie wyobrażam sobie, żeby od czasu do czasu na naszym stole nie pojawił się ten gulasz wegański podawany na pysznym brązowym ryżu

  • 1 opakowanie gulaszu sojowego Orico (albo innego, ja znam tylko ten)
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 2 czerwone papryki
  • 5 gałązek selera naciowego
  • 800 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

Gulasz sojowy przesypać do miski i zalać wodą. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić na talarki lub półtalarki (w zależności od wielkości) grubości około pół centymetra. Cebulę posiekać w kostkę, paprykę pociąć w słupki. Warzywa wrzucić do sporego garnka i poddusić przez około 5 minut. Przelać zalane wcześniej kawałki gulaszu, dodać sól majeranek i czosnek niedźwiedzi i gotować około 20-25 minut. W międzyczasie ugotować ryż oraz pokroić seler i dodać na ostatnich 10 minut gotowania gulaszu. Podawać razem z ryżem – gorące i parujące 🙂

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!