Kulinaria

Grillowany ser Halloumi z arbuzem w sosie figowym

8 sierpnia 2016

Grillowany ser Halloumi to moje świeże odkrycie, bo choć słyszałam o nim już dawno, dopiero teraz zdecydowałam się go kupić. Uznałam, że skoro to ser owczy, może wpadać w podobne tony smakowe co oscypek. Faktycznie, choć cypryjski ser Halloumi nie jest wędzony, to da się wyczuć pewne podobieństwa między nim, a naszym rodzimym serem owczym. Słoność głównego składnika połączyłam ze słodyczą fig i świeżością arbuza. Piękna letnia kompozycja

Grillowany ser Halloumi z arbuzem w sosie figowym (4 porcje)

  • 2 opakowania sera Halloumi (ok. 250 g każdy)
  • 1/4 średniego arbuza

Sos figowy

  • 100 g suszonych fig
  • 150 ml wina (ja użyłam Porto)
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Szczypta soli

Domologia Stosowana - Grillowany ser Halloumi

Figi suszone drobno pokrój. Zalej winem i wodą, dodaj ocet balsamiczny i sól. Zagotuj, a następnie gotuj pod przykryciem przez około godzinę, co jakiś czas sprawdzając, czy płyn zbyt mocno się nie wygotował. W razie potrzeby dolej wody. Na koniec zblenduj wszystko mikserem ręcznym i dosmacz odrobiną soli lub octu, jeśli uznasz to za konieczne.

Można w tym przepisie zamienić suszone figi na świeże, choć te nie są aż tak łatwo dostępne (zjeździłam kilka sklepów w poszukiwaniu choćby jednej do zdjęcia, bezskutecznie). W takim wypadku czas gotowania trzeba skrócić do 30-40 minut i warto dodać łyżką cukru.

Kiedy sos będzie się gotował, przygotuj arbuz – obierz go, potnij w kostkę i pozbądź się pestek. Na sam koniec pokrój ser na plastry grubości około 1 cm i upiecz na  nagrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony.
Podawaj od razu, z gorącym sosem i arbuzem. A jeśli masz inne sposoby na grillowany ser Halloumi lub przygotujesz go w całkiem odmiennej formie, podziel się tym w komentarzu. 🙂

 

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!