Kulinaria

Figi w karmelu z octem balsamicznym

11 września 2016

Szczególnie zagorzałą wielbicielką fig nigdy nie byłam. Do tej pory głównie zajadałam je w formie suszonej, pojawiły się też na blogu jako dodatek w torcie dyniowym czy grillowanym serze Halloumi, ale nie grały tam głównej roli, ale pełniły dodatku. Ostatnio kupiłam w dobrej cenie kilka fig, które leżały w oczekiwaniu na wenę. Wena nie przychodziła, a zaczęłam się bać, że zwyczajnie mi się zepsują. Aż nagle mnie olśniło i jak na na przewijającym się filmie przed oczami stanął mi jeden z odcinków programu Gordona Ramsaya, kiedy w swoim domu przygotowywał coś, czego teraz potrzebowałam – figi w karmelu przyprawionym octem balsamicznym i rozmarynem. I to był strzał w dziesiątkę.

Figi w karmelu z octem balsamicznym

  • 9 świeżych fig
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 + 3 łyżki octu balsamicznego
  • 5 łyżek białego cukru
  • 30 g masła (1 łyżka z czubkiem)
  • ok 2 łyżki wody
  • zest z jednej cytryny
  • 2 łyżki płatków migdałowych

figi-w-karmelu

Nastaw piekarnik na 190 stopni. Figi opłucz wodą i osusz. Gałązki rozmarynu obedrzyj z igiełek (możesz je później posiekać i użyć do innego dana albo wysuszyć i odłożyć do słoiczka). Końcówkę gałązki obetnij pod skosem tak, żeby postał spiczasty czubek. Nabij po 3 figi na jedną gałązkę, obsyp je cukrem pudrem (najwygodniej przesiewając cukier przez sitko) i skrop około 2 łyżkami octu balsamicznego i odstaw, żeby się lekko zamarynowały.

W tym czasie przygotuj karmel. Wsyp na patelnię cukier i potrząśnij kilka razy, żeby wyrównać jego powierzchnię. Nastaw ogień i obserwuj, jak cukier się rozpuszcza i zmienia kolor na ciemnobursztynowy. Nie mieszaj łyżką, co najwyżej delikatnie przechylaj i lekko potrząśnij patelnią . Zestaw patelnię z ognia i rozpuść w skameralizowanym cukrze masło, dodaj ocet balsamiczny i wodę.

Figi przełóż do żaroodpornego naczynia (Gordon Ramsay wstawiał figi bezpośrednio w patelni, w której robił karmel, ale ja mam same z plastikowymi rączkami) i zalej karmelem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po wyciągnięciu będą nasączone i jędrne, o wiele cięższe, niż na początku. Figi w karmelu podawaj na ciepło polane sosem z pieczenia oraz posypane skórką startą w cytryny i płatkami migdałowymi.

 

Jestem przekonana, że te wpisy też Ci się spodobają!